Την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική αποφάσισε την Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), έπειτα από εισήγηση της πρόεδρου και περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Οι τέσσερις μονάδες επρόκειτο να υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα, όπως προέβλεπε το σχέδιο που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Η κ. Δούρου είχε δηλώσει ότι το σχέδιο είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα Διοίκηση.

«Το ισχύον ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ [Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων] Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγόμενων αποβλήτων. Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ [Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων] υπηρετεί ακριβώς αυτήν τη στρατηγική επιλογή» τόνισε η περιφερειάρχης.

»Είμαστε σαφείς: απορρίπτουμε συνολικά και επί της αρχής το περιεχόμενο και τον τρόπο της υλοποίησης του σχεδίου για τις τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ».

Κάλεσε την Εκτελεστική Επιτροπή να δικαιώσει τους πολυετείς αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς για σειρά λόγων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι «το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών».

Είπε ακόμη ότι ο «σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας» και ότι «προωθεί τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία».

«Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών».

«Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος». Αντιθέτως, μονόδρομος είναι η επιλογή ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως μονόδρομος είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία άρον- άρον, επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της νέας διοίκησης» είπε η κ. Δούρου.