Νέα διαρροή με περισσότερες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), την «Guardian», τη «Monde», τη «Sueddeutsche Zeitung» και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Τα έγγραφα αποκτήθηκαν μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της αρχικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα και αφορούσε περισσότερες από 340 επιχειρήσεις. Οι αποκαλύψεις της παγκόσμιας έρευνας προκάλεσαν αναταράξεις στην ΕΕ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ως επί 20ετία πρωθυπουργός θεωρείται υπεύθυνος για τις πρακτικές του Μεγάλου Δουκάτου.

Τα νέα έγγραφα συνδέονται με επιπλέον τριάντα πέντε επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η Disney και η Skype. Στις νέες φορολογικές συμφωνίες δεν εμπλέκεται μόνο η PwC, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες λογιστικές - ελεγκτικές εταιρείες στον πλανήτη, που υπέβαλλε τα σχέδια στις φορολογικές Αρχές του Λουξεμβούργου για λογαριασμό των επιχειρήσεων πελατών της. Στα έγγραφα που εστάλησαν πρόσφατα στο ICIJ γίνεται ξεκάθαρο ότι και οι άλλες τρεις μεγάλες λογιστικές - ελεγκτικές εταιρείες, η Ernst&Young, η KPMG και η Deloitte αξιοποιούσαν τους μηχανισμούς φοροελάφρυνσης του Μεγάλου Δουκάτου.

ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ανάμεσα στις νέες φορολογικές συμφωνίες - ή αποφάσεις, όπως ονομάζονται - που δημοσιεύονται από σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.icij.org, εντοπίστηκε και μία με άρωμα Ελλάδας: η συμφωνία αυτή αφορά τη λουξεμβουργιανή Greek Paper Manufacturing Sarl, την εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε πριν από μιάμιση δεκαετία για την εξαγορά της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. 

Επίσης, εμπλέκονται και άλλες θυγατρικές του ομίλου Bolton Group στον οποίο ανήκει η Greek Paper Manufacturing (GPM). Μερικές από τις πλέον γνωστές μάρκες του συγκεκριμένου ομίλου είναι οι UHU, Softex, Merito, Overlay, Rio Mare, Neutro Roberts και άλλες.

Από τη συμφωνία φαίνεται ότι η GPM χρησιμοποιείται ως κανάλι στο Λουξεμβούργο για να περάσουν 33 εκατ. ευρώ από μια εταιρεία συμφερόντων του ομίλου στην Ολλανδία σε άλλη εταιρεία του ομίλου στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η μεταφορά των κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαδοχικές αγοραπωλησίες μετοχών με ενδιάμεσες εταιρείες του Bolton Group.

Τα χρήματα πέρασαν στην GPM με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη μητρική στην Ολλανδία και μετά αγοράστηκαν μετοχές άλλης θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της BGI Brands. Οπως αναφέρεται στη συμφωνία που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2010, από την BGI Brands τα κεφάλαια θα προχωρούσαν έως τη Manitoba France στη Γαλλία.

Ειδικοί που εξέτασαν τα έγγραφα αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι η μέθοδος μεταφοράς κεφαλαίων με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αγοραπωλησίες μετοχών, σε συνδυασμό πάντα με την ευνοϊκή νομοθεσία του Λουξεμβούργου, κρίνεται ως «η πλέον αποτελεσματική» καθώς αποφεύγεται η φορολόγηση με νόμιμο τρόπο.

Οι συνθήκες για να μη φορολογηθεί το αρχικό πέρασμα των κεφαλαίων από την Ολλανδία στο Λουξεμβούργο ήταν ιδανικές από τις αρχές του 2009 όταν καταργήθηκε ο φόρος εισφοράς κεφαλαίου 0,5% για τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι η GPM γλίτωσε φορολόγηση 250.000 ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50.000.000 ευρώ.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στο ICIJ υποβλήθηκαν στο Γραφείο 6 των φορολογικών Αρχών του Μεγάλου Δουκάτου από την Ernst&Young για λογαριασμό του ομίλου Bolton. Βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, τον Ιούλιο του 2010 η GPM αγόρασε μετοχές από άλλη εταιρεία του ομίλου, την BGI Brands από όπου πέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ κατά το ταξίδι τους.

Στη φορολογική συμφωνία επισημαίνεται ότι «μερίσματα και έσοδα από τη ρευστοποίηση μετοχών καθώς και η υπεραξία» που μπορεί να λάβει η GPM από τη συμμετοχή της στην BGI Brands απαλλάσσονται από την υποχρέωση φόρου εισοδήματος. Για να γίνει αυτό εφικτό οι φοροτεχνικοί της Ernst&Young επικαλούνταν υπό όρους εφαρμογή διάταξης του Μεγάλου Δουκάτου.

Ενας από τους όρους για να ισχύσει η απαλλαγή είναι και η κράτηση των μετοχών για 12 μήνες. Οπως όμως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της GPM, οι μετοχές αγοράστηκαν και πωλήθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών.

Κάτι που προξένησε εντύπωση ήταν ότι στις οικονομικές καταστάσεις η αξία των μετοχών αποτιμάται στα 15,5 εκατ. ευρώ στις 29 Ιουνίου 2010, ενώ αυτές είχαν αποκτηθεί από την GPM μόλις μία ημέρα πριν για 33 εκατ. ευρώ. Στις 15 Οκτωβρίου 2010 οι μετοχές πουλήθηκαν «σε τιμή κόστους». Οι φόροι που πλήρωσε η εταιρεία κατά την τριετία 2009-2011 δεν ξεπέρασαν τα 4.500 ευρώ.

«ΤΑ ΝΕΑ» απέστειλαν ερωτήματα στον όμιλο Bolton σχετικά με το αν υπήρξε φορολόγηση όσον αφορά την πώληση των μετοχών της BGI καθώς και γιατί χρησιμοποιήθηκε φορολογική συμφωνία.
Ο όμιλος δεν απάντησε. Από την πλευρά της, η λογιστική εταιρεία Ernst & Young δήλωσε στο ICIJ ότι οι υπάλληλοί της «παρέχουν ανεξάρτητες φορολογικές συμβουλές στους πελάτες σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους».

Ο Χάρης Καρανίκας είναι μέλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από