Νέα διαρροή με περισσότερες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), την«Guardian», τη«Monde», τη«Sueddeutsche Zeitung»και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Τα έγγραφα αποκτήθηκαν μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της αρχικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα και αφορούσε περισσότερες από 340 επιχειρήσεις. Οι αποκαλύψεις της παγκόσμιας έρευνας προκάλεσαν αναταράξεις στην ΕΕ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ως επί 20ετία πρωθυπουργός θεωρείται υπεύθυνος για τις πρακτικές του Μεγάλου Δουκάτου.

Τα νέα έγγραφα συνδέονται με επιπλέον τριάντα πέντε επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας όπως ηDisney και η Skype. Στις νέες φορολογικές συμφωνίες δεν εμπλέκεται μόνο ηPwC, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες λογιστικές – ελεγκτικές εταιρείες στον πλανήτη, που υπέβαλλε τα σχέδια στις φορολογικές Αρχές του Λουξεμβούργου για λογαριασμό των επιχειρήσεων πελατών της. Στα έγγραφα που εστάλησαν πρόσφατα στοICIJγίνεται ξεκάθαρο ότι και οι άλλες τρεις μεγάλες λογιστικές – ελεγκτικές εταιρείες, ηErnst&Young, ηKPMGκαι ηDeloitteαξιοποιούσαν τους μηχανισμούς φοροελάφρυνσης του Μεγάλου Δουκάτου.

ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ανάμεσα στις νέες φορολογικές συμφωνίες –ή αποφάσεις, όπως ονομάζονται –που δημοσιεύονται από σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.icij.org, εντοπίστηκε και μία με άρωμα Ελλάδας: η συμφωνία αυτή αφορά τη λουξεμβουργιανή Greek Paper Manufacturing Sarl, την εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε πριν από μιάμιση δεκαετία για την εξαγορά της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Επίσης, εμπλέκονται και άλλες θυγατρικές του ομίλουBolton Groupστον οποίο ανήκει ηGreek Paper Manufacturing(GPM). Μερικές από τις πλέον γνωστές μάρκες του συγκεκριμένου ομίλου είναι οιUHU,Softex,Merito,Overlay,Rio Mare,Neutro Robertsκαι άλλες.

Από τη συμφωνία φαίνεται ότι ηGPMχρησιμοποιείται ως κανάλι στο Λουξεμβούργο για να περάσουν 33 εκατ. ευρώ από μια εταιρεία συμφερόντων του ομίλου στην Ολλανδία σε άλλη εταιρεία του ομίλου στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η μεταφορά των κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαδοχικές αγοραπωλησίες μετοχών με ενδιάμεσες εταιρείες τουBoltonGroup.

Τα χρήματα πέρασαν στηνGPMμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη μητρική στην Ολλανδία και μετά αγοράστηκαν μετοχές άλλης θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, τηςBGIBrands. Οπως αναφέρεται στη συμφωνία που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2010, από τηνBGIBrandsτα κεφάλαια θα προχωρούσαν έως τη ManitobaFranceστη Γαλλία.

Ειδικοί που εξέτασαν τα έγγραφα αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι η μέθοδος μεταφοράς κεφαλαίων με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αγοραπωλησίες μετοχών, σε συνδυασμό πάντα με την ευνοϊκή νομοθεσία του Λουξεμβούργου, κρίνεται ως «η πλέον αποτελεσματική» καθώς αποφεύγεται η φορολόγηση με νόμιμο τρόπο.

Οι συνθήκες για να μη φορολογηθεί το αρχικό πέρασμα των κεφαλαίων από την Ολλανδία στο Λουξεμβούργο ήταν ιδανικές από τις αρχές του 2009 όταν καταργήθηκε ο φόρος εισφοράς κεφαλαίου 0,5% για τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι η GPMγλίτωσε φορολόγηση 250.000 ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50.000.000 ευρώ.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στο ICIJ υποβλήθηκαν στο Γραφείο 6 των φορολογικών Αρχών του Μεγάλου Δουκάτου από την Ernst&Youngγια λογαριασμό του ομίλουBolton. Βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, τον Ιούλιο του 2010 ηGPMαγόρασε μετοχές από άλλη εταιρεία του ομίλου, τηνBGIBrands από όπου πέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ κατά το ταξίδι τους.

Στη φορολογική συμφωνία επισημαίνεται ότι «μερίσματα και έσοδα από τη ρευστοποίηση μετοχών καθώς και η υπεραξία» που μπορεί να λάβει ηGPMαπό τη συμμετοχή της στηνBGIBrandsαπαλλάσσονται από την υποχρέωση φόρου εισοδήματος. Για να γίνει αυτό εφικτό οι φοροτεχνικοί τηςErnst&Youngεπικαλούνταν υπό όρους εφαρμογή διάταξης του Μεγάλου Δουκάτου.

Ενας από τους όρους για να ισχύσει η απαλλαγή είναι και η κράτηση των μετοχών για 12 μήνες. Οπως όμως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις τηςGPM,οι μετοχές αγοράστηκαν και πωλήθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών.

Κάτι που προξένησε εντύπωση ήταν ότι στις οικονομικές καταστάσεις η αξία των μετοχών αποτιμάται στα 15,5 εκατ. ευρώ στις 29 Ιουνίου 2010, ενώ αυτές είχαν αποκτηθεί από τηνGPMμόλις μία ημέρα πριν για 33 εκατ. ευρώ. Στις 15 Οκτωβρίου 2010 οι μετοχές πουλήθηκαν «σε τιμή κόστους». Οι φόροι που πλήρωσε η εταιρεία κατά την τριετία 2009-2011 δεν ξεπέρασαν τα 4.500 ευρώ.

«ΤΑ ΝΕΑ» απέστειλαν ερωτήματα στον όμιλοBoltonσχετικά με το αν υπήρξε φορολόγηση όσον αφορά την πώληση των μετοχών τηςBGIκαθώς και γιατί χρησιμοποιήθηκε φορολογική συμφωνία.

Ο όμιλος δεν απάντησε. Από την πλευρά της, η λογιστική εταιρείαErnst&Youngδήλωσε στοICIJότι οι υπάλληλοί της «παρέχουν ανεξάρτητες φορολογικές συμβουλές στους πελάτες σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους».

Ο Χάρης Καρανίκας είναι μέλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων