Λίφτινγκ στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση με ελκυστικούς όρους, μικρότερο επιτόκιο και απλές διαδικασίες ένταξης.
Το σχέδιο το οποίο εκπονείται στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβλέπει μείωση του επιτοκίου από το 8,76% σήμερα στο 5% -5,5%, απλοποιημένες διαδικασίες ένταξης, όπως συμβαίνει και με τη νέα ρύθμιση των εκατό δόσεων, και κατάργηση μιας σειράς προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ή εγγραφής υποθήκης επί ακινήτου προκειμένου να ρυθμίσει κάποιος φορολογούμενος τις οφειλές του.
Ο φορολογούμενος για να μπει στη ρύθμιση δεν θα χρειάζεται να αποδείξει εκ των προτέρων τη βιωσιμότητα του διακανονισμού με μελέτες από ανεξάρτητους εκτιμητές, όπως απαιτεί σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις η πάγια ρύθμιση, αλλά με τρόπο απλό θα μπαίνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet, θα βάζει τις οφειλές του στη ρύθμιση και στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα τη δόση του για να μην έρθει αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι της Εφορίας μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.
Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση έρχονται ως απάντηση στις πιέσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στη ρύθμιση των εκατό δόσεων. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πειράξουμε νόμο που ήδη ισχύει» απορρίπτοντας τις σχετικές πιέσεις των τροϊκανών.

Οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις (με εξαίρεση τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος) πέρασαν μία φορά από τη Βουλή, αλλά δεύτερη δεν υπάρχει σκέψη ούτε να φτάσουν στο κατώφλι της.

Παρ’ όλα αυτά, η ρύθμιση των εκατό δόσεων εξακολουθεί να προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην τρόικα, με το ΔΝΤ να επιμένει στην καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τον μέγιστο αριθμό δόσεων που δικαιούται ο φορολογούμενος.

Η λύση την οποία βρήκε η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις είναι η αύξηση της ελκυστικότητας της πάγιας ρύθμισης των 12-24 δόσεων.

Τι αλλάζει: μείωσητου επιτοκίου στο 5%-5,5%

Οποιος φορολογούμενος έχει βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014 θα συνεχίσει να έχει το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

Για φορολογουμένους με «φρέσκα» χρέη, μετά την 1η Οκτωβρίου, η πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων η οποία ισχύει σήμερα θα γίνει ευνοϊκότερη.
Το επιτόκιο είναι η πρώτη παρέμβαση. Παρότι στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξαν σκέψεις ακόμα και για καθιέρωση κυμαινόμενου επιτοκίου ή εναλλακτικά για μείωση του ισχύοντος σήμερα 8,76% στο 4,56%, που είναι το επιτόκιο της «κατοστάρας» ρύθμισης, πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατέστερο σενάριο αποτελεί η μείωση του επιτοκίου στα επίπεδα του 5%-5,5%.

Το κέρδος σε σχέση με τα ισχύοντα είναι σημαντικό. Για μια οφειλή 20.000 ευρώ, η οποία ρυθμίζεται με επιτόκιο 8,76% σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, οι τόκοι φτάνουν τα 1.093,11 ευρώ. Αν για την ίδια οφειλή το επιτόκιο είναι 5%, απευθείας οι τόκοι περιορίζονται στα 621,03 ευρώ ή περίπου 472 ευρώ λιγότερα.

Τέλος οι εγγυητικές επιστολές για πάνω από 150.000 ευρώ

Η δεύτερη επίσης ουσιαστική παρέμβαση αφορά τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι προϋποθέσεις ένταξης στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση έχει αποδειχθεί ότι δρουν αποτρεπτικά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η προϋπόθεση ύπαρξης εγγυητικής επιστολής, η οποία προβλέπεται για όσους χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ.
Οπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, «για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ απαιτείται διασφάλιση της οφειλής, η οποία μπορεί να συνίσταται (διαζευτικά ή σωρευτικά) σε προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων, πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών, αντικειμενικής αξίας ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας –αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη –τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου και οποιονδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις φορολογικές και τελωνειακές Αρχές».
Η συγκεκριμένη διάταξη εξηγεί γιατί δεν έχει «τρέξει» η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Ετσι όπως είναι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση, ποιος φορολογούμενος που χρωστάει πάνω από 150.000 ευρώ στην Εφορία μπορεί να πάρει εγγυητική επιστολή από τράπεζα ή τρίτο «αξιόχρεο» πρόσωπο, μόνο και μόνο για να ρυθμίσει τα χρέη του σε 12 δόσεις; Με αυτούς τους προβληματισμούς στο παρασκήνιο, οι εγγυητικές φεύγουν από τη μέση.

Αντίστοιχες βελτιώσεις θα υπάρξουν και στις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα και ορίζουν ότι για ποσό βασικής οφειλής από 50.000 ευρώ και πάνω απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού (με στοιχεία καθαρής θέσης, ανάλυση ρευστότητας, προσδοκώμενα έσοδα και αναμενόμενες δαπάνες του αιτούντος).

Οι δόσεις: είναι δυνατόνυπό προϋποθέσεις να γίνουν 24

Μετά τις αλλαγές οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης παραμένουν 12, αλλά μποροεί να αυξηθούν σε 24 υπό προϋποθέσεις. Οι 24 δόσεις θα προβλέπονται για οφειλές οι οποίες προέρχονται από έκτακτη αιτία (π.χ φόρος κληρονομιάς) και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις.
Το πλήθος των δόσεων της πάγιας ρύθμισης κρίνεται επαρκές. Ούτως ή άλλως, τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΔΕ δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους που τακτοποιούν τις οφειλές τους στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων επιλέγουν το πολύ έως 24 δόσεις.
Από τους 71.000 φορολογουμένους οι οποίοι είχαν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση περίπου 28.000 έχουν ζητήσει να ξεπληρώσουν τα χρέη τους σε διάστημα μέχρι και δύο έτη.
Αυτό συμβαίνει αφενός διότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών έχει χρέη σχετικά μικρά (από τα 4 εκατομμύρια οφειλετών τα 3,9 εκατομμύρια χρωστούν έως 20.000 ευρώ), αφετέρου διότι υπάρχει ο περιορισμός της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ.
Οι οφειλές που είχαν ενταχθεί έως χθες στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων έφταναν τα 770 εκατ. ευρώ και ήδη με την πληρωμή της πρώτης δόσης από 43.000 φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο ταμείο 11 εκατ. ευρώ.

Παράδειγμα

Σε οφειλή 20.000 ευρώ που ρυθμίζεται με επιτόκιο 8,76% σε 12 μηνιαίες δόσεις, οι τόκοι είναι 1.093,11 ευρώ, ενώ αν το επιτόκιο είναι 5%, οι τόκοι μειώνονται στα 621,03 ευρώ, δηλαδή 472 ευρώ λιγότερα.

Οι οφειλές

Από τα 4 εκατομμύρια οφειλέτες τα 3,9 εκατομμύρια χρωστούν έως 20.000 ευρώ. Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί έως τώρα στη ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων φθάνουν τα 770 εκατ. ευρώ