Συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Εμπρός» θα δώσουν την Τρίτη οι γονείς των απεργών πείνας Νίκου Ρωμανού και του Γιάννη Μιχαηλίδη. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας και τα αιτήματα των δύο απεργών πείνας από γιατρούς και δικηγόρους.

«Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιών αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οικογένειες των δύο απεργών πείνας.

Ανακοίνωση υπουργείου Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει τα εξής:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ιδίως στα καταστήματα κράτησης νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά καταστήματα κράτησης της χώρας.

Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.

Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ’ αυτούς , προτείνει, κατ’ αρχήν, να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου.

Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.

Ο κ. Κουράκης καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης «να παρέμβει με τον θεσμικό του ρόλο για να αποκατασταθεί η ισονομία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Νίκου Ρωμανού πριν είναι πολύ αργά».

«Ο Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος, απεργός πείνας επί 22 ημέρες, διεκδικεί το δικαίωμά του να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής στην οποία εισήχθη μετά από εξετάσεις. Γνωρίζετε ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10ης Νοεμβρίου 2014, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται την ευθύνη της, που προκύπτει από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό» αναφέρει ο κ. Κουράκης.

Κάνει, επίσης, λόγο για «εκδικητική άρνηση της Πολιτείας να ασκήσει τον ρόλο της και να νοηματοδοτήσει θετικά το περιεχόμενο της έννοιας του σωφρονισμού».

Διάβημα ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης

Διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς σε κρίσιμη κατάσταση μετά από 22 ημέρες απεργίας πείνας.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι ο Ρωμανός διεκδικεί το δικαίωμα να σπουδάσει στο ΤΕΙ όπου πέτυχε μετά από Πανελλαδικές Εξετάσεις και υπενθυμίζουν ότι βραβεύθηκε για αυτό από την Πολιτεία.

Στο διάβημά τους υπογράμμισαν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση. Τόνισαν ότι «δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στον Νίκο Ρωμανό την δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του».

Ακόμη, οι κ.κ. Κωνσταντοπούλου και Κατριβάνου συνέδεσαν την κρισιμότητα της κατάστασης του Ρωμανού με την επικείμενη συμπλήρωση, στις 6 Δεκεμβρίου, έξι ετών από τη δολοφονία του φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναφέροντας ότι οι στιγμές αυτές «δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τη θέση ότι «η μέχρι σήμερα άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της Πολιτείας, τόσο απέναντι στο Νίκο Ρωμανό, όσο και απέναντι στον Ηρακλή Κωστάρη, αλλά και σε κάθε κρατούμενο που θυσιάζει την υγεία και διακινδυνεύει τη ζωή του διεκδικώντας το αυτονόητο, δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική επανένταξη, αλλά στοιχειοθετεί εκδικητική συμπεριφορά εξουθένωσης και ισοπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που τορπιλίζει την προοπτική οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κρατουμένου και Πολιτείας».

.