Ηταν απών, όμως δέχθηκε διπλή ομοβροντία από τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Κώστα Σημίτη με αιχμή τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ζάππειο. Επί της ουσίας, ωστόσο, του ασκήθηκε αυστηρή κριτική για τις πολιτικές πρακτικές του και την ελλιπή στήριξη που προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και του πρώην πρωθυπουργού, με τον πρώτο να αμφισβητεί ακόμη και την έμπρακτη στήριξή του στην κάλπη: «Προχωράμε μαζί, μόνο όσοι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν στο εκλογικό κέντρο. Εναν όρο βάζω, μόνον αυτό» είπε υψώνοντας δηκτικά το χέρι του ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο κλείσιμο της ομιλίας του, για να αποσπάσει θερμό χειροκρότημα συνοδευόμενο από το γνώριμο σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».

Οχι. Η χθεσινή επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο για τα σαραντάχρονα του ΠΑΣΟΚ δεν είχε παρατράγουδα, ούτε γιούχα, ούτε κλακαδόρους. Είχε πολύ κόσμο, λίγες πράσινες σημαίες, ιστορικά στελέχη και αρκετό πάθος.

Με πάθος εκφώνησε άλλωστε την ομιλία του και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κυρίως όταν αναφέρθηκε στα πρόσφατα έκτροπα, στη διακυβέρνηση Παπανδρέου και στον προσωπικό ρόλο του ως ηγέτη της παράταξης. Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά σε κομματικό ακροατήριο αναφέρθηκε στη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου, σημειώνοντας ότι «επιτελώ καθήκον για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Στην πράξη, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε χθες τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να διασαφηνίσει εάν παραμένει ή όχι στο Κίνημα, υπαινισσόμενος ότι η «αντιπολίτευση» που ασκεί το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ είναι πιο σκληρή και από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το σχόλιό του πως στελέχη που κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν συγκεκριμένη θέση στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, με την επισήμανση ότι κάποιοι πρόλαβαν να αναλάβουν την ευθύνη και κάποιοι πρόλαβαν να κρυφτούν. «Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως δεν άφησε ασχολίαστη την κριτική Παπανδρέου για οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ. «Ακουσα για δήθεν οβιδιακή μεταμόρφωση του ΠΑΣΟΚ. Μα τα κείμενα του Οβίδιου είναι υψηλής αισθητικής. Δεν υπάρχουν κακές μεταμορφώσεις» είπε και συνέχισε να πυροβολεί αδιάκοπα, θυμίζοντας κομψά την προεκλογική παρουσία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού με τη ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά: «Εχουμε ζήσει και πολλά παιχνίδια με τη ΔΗΜΑΡ, πριν από τις ευρωεκλογές» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού ιδιόκτητου κόμματος».

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ. Η αποδόμηση του πρώην πρωθυπουργού ήταν χειρουργική και άρχισε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας Βενιζέλου με την αναφορά ότι λυπάται για την απουσία του επειδή παρακολουθεί σεμινάριο στη Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας. Αναφερόμενος στα γεγονότα της Δευτέρας, είπε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη και συμπλήρωσε ότι κάποιοι φροντίζουν να εξαντλούν την ανοχή και την αντοχή του.

Ομως ο Βενιζέλος χτύπησε τον Παπανδρέου και πολιτικά, απορρίπτοντας το επιχείρημα της παπανδρεϊκής πλευράς ότι ανετράπη η κυβέρνησή του. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός, έκρινε το 2010 ότι έπρεπε να σηκώσει το βάρος μόνο του (υπαινισσόμενος την πρότασή του για 180 ψήφους στο Μνημόνιο, που απορρίφθηκε από τον τότε πρωθυπουργό) και σχολίασε ότι το χειρότερο ήταν πως έδειξε αμφιθυμία και υποταγή επιτρέποντας να αναπτυχθεί η δημαγωγία.
«Ας μιλήσουμε καθαρά. Η μετάβαση από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ δεν είναι προϊόν συνωμοσίας. Είχε εκδηλωθεί και τον Ιούνιο του 2011 μία πρωτοβουλία για συνεργασία με τη ΝΔ και άλλον πρωθυπουργό» ανέφερε, θυμίζοντας χωρίς να αναφερθεί σε πρόσωπα και καταστάσεις το τηλεφώνημα Παπανδρέου προς τον Αντώνη Σαμαρά και την προθυμία του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία εάν εκείνος ήταν το πρόβλημα.

Η ομιλία του είχε και έντονα προσωπικά στοιχεία και παραπομπές στον ρόλο του το 1989, όταν ήταν από τους λίγους που στάθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στην ιστορική διαμάχη για την ηγεσία του 2007 όταν –όπως είπε –διασφάλισε την ενότητα σε συνθήκες ολοκληρωτικού εκφασισμού.

Οι αιχμές, τα πυρά και η καταδίκη

Λίγο νωρίτερα τα πυρά του προς την πλευρά Παπανδρέου είχε στρέψει και ο Κώστας Σημίτης. Η ομιλία του ήταν άκρως πολιτική και εμπεριείχε αιχμές και για τη στρατηγική του Βαγγέλη Βενιζέλου, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει την κοινωνική του ατζέντα.
Ομως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να καταδικάσει τα γεγονότα του Ζαππείου, σχολιάζοντας: «Η προχθεσινή εκδήλωση δείχνει ότι κάποιοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια τη συνέχιση πρακτικών που δεν είναι θεμιτές στη σύγχρονη εποχή».
Επίσης, σε άλλο σημείο ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε για πρώτη φορά με έμμεσο τρόπο στη διαγραφή του από τον Γ. Παπανδρέου: «Στην πορεία μας να μην υπάρχουν συμμετέχοντες πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αντί για τους κλακαδόρους και τις κλάκες του αρχηγισμού αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με κρίση, σχέδια με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους».

Ο Κώστας Σημίτης επανέλαβε και αυτό που είχε πει στην περυσινή επέτειο, ότι επιδίωξη θα πρέπει να είναι να μπουν οι βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα, ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης. «Να υπάρξει μία παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη, τη δουλειά, το εισόδημα, το μέλλον».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα αποφευχθούν οι εκλογές. «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια» εκτίμησε. Παράλληλα όμως έδειξε ότι είναι συγκρατημένος για τον τρόπο απεγκλωβισμού της χώρας από την τρόικα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε αυταπάτες. Η τρόικα είναι μία μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας. Αλλά και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους» ανέφερε, βάζοντας στη διάσταση που έδωσε ο παλιός συνεργάτης του Γκίκας Χαρδούβελης τη συνάντηση του Παρισιού.

Παρατηρήσεις είχε και για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης περιέγραψε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής, που βάζει υψηλούς στόχους για τη χώρα και όχι τη συνεχή ενασχόληση με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, την επανεξέταση των φορολογικών προστίμων και την έκπτωση από τις ιατρικές δαπάνες. Και φυσικά για μία ακόμη φορά υπέδειξε στον κ. Βενιζέλο ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα. «Εκείνοι από εμάς που διεκδικούν πρωτεία στην καθοδήγηση, είναι ώρα να μη σταθούν στα κεκτημένα αξιώματα, τις φθαρμένες δόξες τους, να μη διαγκωνίζονται για πρωταγωνιστικούς ρόλους, να ανοίξουν τον δρόμο της συσπείρωσης χωρίς να ανασύρουν επετηρίδες από χρονοντούλαπα» είπε και χειροκροτήθηκε.