Την Παρασκευή το απόγευμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό. «Δημήτρη, θέλω να σε προτείνω για επίτροπο. Πώς το βλέπεις; Στο πρόσωπό σου υπάρχει εμπιστοσύνη» του είπε ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώνοντάς τον ότι ήδη έχει διαβουλευθεί για το πρόσωπό του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όμως θα επιθυμούσε και ο ίδιος ο υπουργός να μιλήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Ενδιαφέρον μου ακούγεται. Είναι μία πρόκληση. Να το δούμε» απάντησε ο υπουργός Αμυνας ζητώντας λίγες ώρες χρόνο για να το σκεφθεί. Την απόφαση ήδη την είχε όμως πάρει μέσα του. Κατεβάζοντας το ακουστικό στράφηκε προς την πλευρά της συζύγου του και της είπε: «Ετοιμάσου για Βρυξέλλες».

Μία ημέρα πριν ο Αβραμόπουλος είχε περάσει ανυποψίαστος με το ατσαλάκωτο κοστούμι του το κατώφλι του Μαξίμου. Ηταν γύρω στις 3 το μεσημέρι, παρ’ όλα αυτά ήπιαν καφέ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είπε κουβέντα στον υπουργό για τις σκέψεις του. Αντιθέτως, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και στο καυτό θέμα των 180 ψήφων για την προεδρική εκλογή. «Δεν είχα ιδέα, ήμουν από ανυποψίαστος έως αδιάφορος» επισήμαινε χθες, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση για την επιλογή του.

ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Πάντως, από τη στιγμή που του έγινε επισήμως η πρωθυπουργική κρούση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος άρχισε να το σκέφτεται σοβαρά και κινήθηκε γρήγορα.

Τηλεφώνησε στον Βαγγέλη Βενιζέλο και του είπε: «Μου πρότεινε ο Πρωθυπουργός τον ρόλο του επιτρόπου. Εχεις κάποια αντίρρηση;».
«Οχι» φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αν και οι πληροφορίες τον εμφανίζουν να είχε εκδηλώσει την προτίμησή του προς την παραμονή της Μαρίας Δαμανάκη επειδή –λόγω επετηρίδας –θα μπορούσε να διεκδικήσει ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο ή ακόμη και μία από τις θέσεις αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος Βενιζέλου – Αβραμόπουλου ο πρώτος είπε στον υπουργό ότι ανεξαρτήτως του χαρτοφυλακίου που θα του δοθεί πρέπει να υπηρετήσει στις Βρυξέλλες πολιτικά τη στρατηγική της σταθερότητας και της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις αλλά με στόχο τη βελτίωση ρυθμίσεων που υπηρετούν τη λήψη αναπτυξιακών και κοινωνικών πρωτοβουλιών.

Ο Αβραμόπουλος έκλεισε το τηλέφωνο ήρεμος. Και αυτό γιατί πριν από λίγους μήνες ο Βαγγέλης Βενιζέλος πίστεψε ότι ο υπουργός Αμυνας δεν υπερασπίστηκε σθεναρά τη νομοθετική ρύθμιση του 2010 για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αφήνοντάς τον με αυτόν τον τρόπο έκθετο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για ένα 24ωρο μια ενδοκυβερνητική παρεξήγηση. Ομως, είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ λίγο καιρό αργότερα αναγνώρισε δημοσίως ότι η νομοθετική ρύθμιση που εισηγήθηκε ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή για το θέμα των υποβρυχίων συνιστά αποδοχή και εφαρμογή του νόμου του 2010, δηλαδή του νόμου που πέρασε επί υπουργίας Βενιζέλου.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ. Ενδεχομένως το μόνο αγκάθι στις σχέσεις Βενιζέλου – Αβραμόπουλου να ήταν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί εμπλοκής του υπουργού Αμυνας στα ελληνοτουρκικά και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με την Αγκυρα. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών φρόντισαν όμως να υποβαθμίσουν τον οποιονδήποτε ρόλο του κ. Αβραμόπουλου σχολιάζοντας δηκτικά πως για πρώτη φορά ίσως τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν για όλα τα κρίσιμα θέματα γραπτές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, άρα εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να παρέμβει κάπου ή να αποκλίνει το υπουργείο Αμυνας!

Πάντως, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η συναίνεση Βενιζέλου στην επιλογή του κ. Αβραμόπουλου δεν θα γίνει χωρίς πολιτικά ανταλλάγματα για το ΠαΣοΚ. Εντός των επομένων ημερών ή εβδομάδων θα φανεί ποια θα είναι αυτά.

Αφού πήρε το πράσινο φως Βενιζέλου, ο υπουργός Αμυνας τηλεφώνησε το πρωί του Σαββάτου στον Αντώνη Σαμαρά. «Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε του είπε» και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τα κανόνιζε από εκεί και πέρα ο ίδιος.

Πράγματι, γύρω στη μία το μεσημέρι, ο Σαμαράς τηλεφώνησε στην Ντόρα Μπακογιάννη: «Λυπάμαι αλλά δεν μου βγαίνει το θέμα του επιτρόπου» της είπε. Τα λόγια του έκαναν την τηλεφωνική επικοινωνία βραχείας διάρκειας: «Οπως νομίζεις. Εχεις και το μαχαίρι και το πεπόνι» αποκρίθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η συνομιλία τους τερματίστηκε εκεί.

Την ίδια ώρα τηλεφωνούσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη Μαρία Δαμανάκη και της ανακοίνωνε την αποχώρησή της από την Κομισιόν.