Διδασκαλία –και –κατ’ οίκον θα παρέχεται από το νέο ακαδημαϊκό έτος σε όσους φοιτητές πάρουν μετεγγραφή σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας. Στη λύση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποσυμφορήσει ιδρύματα στα οποία εκτιμάται πως φέτος θα υπάρξει μεγάλο κύμα μετεγγραφών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την πρόταση τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για κάποια τμήματα και για συγκεκριμένα μαθήματα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Μία λύση που θα ήταν πιθανώς εφαρμοστέα από εφέτος σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ είναι για ορισμένα από αυτά τα παιδιά να εφαρμοστεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αύξηση πάνω από 100%. Φέτος ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 20.000, τη στιγμή που πέρυσι έφτασαν περίπου τις 10.000. Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το σχετικό άρθρο 53 του Ν. 4264/14 για τις μετεγγραφές, και συνεπώς μετεγγραφή θα δικαιούνται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ειδικές κατηγορίες και φοιτητές με βάση οικονομικά κριτήρια (όριο τα 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντος).
Το σενάριο, εξάλλου, της ψηφιακής διδασκαλίας είχε ήδη βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να βρεθεί αντίδοτο στον μεγάλο αριθμό των επικείμενων μετεγγραφών. Στο πλαίσιο αυτό εξεταζόταν η παρακολούθηση μαθημάτων από το πατρικό σπίτι, περιορίζοντας την αυτοπρόσωπη παρουσία των φοιτητών στα πανεπιστήμια μόνο σε προεπιλεγμένα διαστήματα και κυρίως για τα εργαστήρια, τις εξετάσεις και τις επαφές με τους καθηγητές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος χθες, μελετάται και η οικονομική ενίσχυση των κεντρικών ιδρυμάτων που θα δεχθούν μεγάλο αριθμό μετεγγραφέντων φοιτητών: «Μια λύση απτή που εκτιμώ ότι θα δεχτείτε είναι τα ιδρύματα που επιβαρύνονται να τα ενισχύσουμε οικονομικά με μια αλλαγή της ήδη λειψής χρηματοδότησης που αποφασίσαμε για το 2015. Μια χρηματοδότηση υπέρ των όσων επιβαρύνονται, και αυτό για εμάς είναι μια διέξοδος».

Το θέμα των μετεγγραφών επαναφέρει πάντως στο προσκήνιο το ζήτημα της απερήμωσης –ακόμη και του λουκέτου –των περιφερειακών ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα χάσουν φέτος αρκετούς φοιτητές.

«Αυτού του τύπου οι εξαγγελίες δεν θα πρέπει να γίνονται συγκυριακά. Το ζήτημα των μετεγγραφών είναι ήδη από μόνο του προβληματικό.

Η μόνη λύση, όπως συμβαίνει και σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, είναι να μένουν οι φοιτητές στα ιδρύματα όπου έχουν περάσει. Κι αυτό θα γίνει με υποδομές, υποτροφίες αλλά και ελαφρύνσεις. Στο δικό μας πανεπιστήμιο έχουμε υπολογίσει ότι εάν μετεγγραφούν και οι φοιτητές του 2013 δεν θα έρθει το 40% των φοιτητών που πέρασαν στο πανεπιστήμιο. Τέτοια ποσοστά δεν είχαμε καταγράψει ούτε τη δεκαετία του ’80 όταν ξεκίνησε και η λειτουργία του ιδρύματος», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Πάρις Τσάρτας.

Προσθέτει, δε, ότι ο κίνδυνος να κλείσουν τα περιφερειακά ιδρύματα είναι πλέον ορατός. «Θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να στηρίξουν τα ιδρύματα της περιφέρειας τα οποία την τελευταία πενταετία αριστεύουν παρά τις κακές συνθήκες. Το κλείσιμο ενός περιφερειακού ιδρύματος θα σημάνει και οικονομικό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες που έχουν στηριχθεί στη λειτουργία τους».

Το ΑΠΘ. Με ομόφωνο ψήφισμα η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ζητά από το υπουργείο Παιδείας να «μη φαλκιδεύεται ο ανώτατος αριθμός εισακτέων που μπορούν να σπουδάσουν στο ΑΠΘ με υπεράριθμους εισακτέους από ποικίλες πηγές. Η μεγάλη αύξηση των εισαγoμένων στα Τμήματα του ΑΠΘ, ιδιαίτερα με τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, θα προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών ή και αδυναμία διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τους εισαγόμενους φοιτητές, ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, με αντισταθμιστικά μέτρα οικονομικής φύσης (υποτροφίες, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις) και μέτρα υποστήριξης».