Ηταν 1η Οκτωβρίου 2013 όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έφευγε ελεύθερος από τα δικαστήρια μετά την απολογία του για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κατά την έξοδό του μάλιστα, μέχρι να φτάσει στην κεντρική πύλη της Ευελπίδων, οι κάμερες κατέγραψαν οργισμένο τον βουλευτή να κλωτσά έναν φωτορεπόρτερ και να σπρώχνει έναν καμέραμαν.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της δικογραφίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ετσι χθες η εικόνα του Οκτωβρίου δεν επαναλήφθηκε κατά την έξοδο του χρυσαυγίτη βουλευτή από το Εφετείο Αθηνών.

Αυτή τη φορά οι εφέτες – ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου μαζί με τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο επιφύλαξαν εντελώς διαφορετική ποινική μεταχείριση στον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος και μετήχθη στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού. Εκεί δηλαδή όπου κρατούνται προσωρινά ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλοι έξι βουλευτές του κόμματος (σ.σ. ο μόνος που κρατείται στις φυλακές Ναυπλίου είναι ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Στάθης Μπούκουρας).

ΤΟΤΕ. Την πρώτη φορά που ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο ένατος κατά σειρά βουλευτής του κόμματος που είναι στη φυλακή, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη ήταν για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Οι δικαστικοί λειτουργοί –Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας –είχαν δει από τότε ενδείξεις εις βάρος του κατηγορούμενου βουλευτή, αλλά μαζί με τους εισαγγελείς είχαν αποφασίσει αντί να τον στείλουν φυλακή να τον αφήσουν ελεύθερο με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η ανάκριση βρισκόταν στα πρώτα βήματά της. Τους μήνες που μεσολάβησαν, στη δικογραφία, που στο μεταξύ ανατέθηκε στις εφέτες – ειδικές ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου, προστέθηκαν νέα στοιχεία που κατά την κρίση τους ήρθαν να θεμελιώσουν ένα ακόμα κακούργημα στην «πυραμίδα» τoυ κατηγορητηρίου.

ΤΩΡΑ. Η δεύτερη αξιόποινη πράξη που κράτησε ανοιχτούς τους λογαριασμούς του Ηλία Κασιδιάρη με τη Δικαιοσύνη αφορά τη διακεκριμένη οπλοκατοχή με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Οι ανακρίτριες έστειλαν αίτημα στη Βουλή για άρση της ασυλίας του και όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε θετικά άνοιξε ο δρόμος για τη συμπληρωματική απολογία του.

Ο ίδιος βέβαια, πιστός στην αρχική υπερασπιστική του γραμμή, επιχείρησε και χθες να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα σε μια αμιγώς ποινική πράξη, ενώ ο συνήγορός του Νίκος Αντωνιάδης έκανε λόγο για «δικαστικό έγκλημα» εις βάρος του εντολέα του, προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στη διαμόρφωση της κρίσης των δικαστικών λειτουργών ρόλο έπαιξε μια σειρά από βίαιες ενέργειες με πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο βουλευτή, που διαδραματίστηκαν πριν και μετά τις διώξεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, στάθμισαν τον ρόλο του εκπαιδευτή που φέρεται να είχε ανατεθεί στον κατηγορούμενο που είχαν απέναντί τους, ενώ έλαβαν υπόψη τους και το πλήθος των φωτογραφιών στις οποίες εικονίζεται ο κατηγορούμενος να κάνει σκοποβολή με διάφορα όπλα.

Και στο διά ταύτα του εντάλματος προσωρινής κράτησης ανακρίτριες και εισαγγελέας συμφωνούν πως η προφυλάκισή του κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή άλλων αξιόποινων πράξεων στο μέλλον.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, οι δικαστικοί λειτουργοί στάθηκαν ιδιαίτερα στα δομικά υλικά του κατηγορητηρίου, όπως είναι η στρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η ιεραρχία της οργάνωσης καθώς και η λεκτική βία που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της με σκοπό τη διά της βίας επιβολή της ιδεολογίας τους σε τρίτους.

Επεσε η αυλαία

Με την απολογία του Ηλία Κασιδιάρη έπεσεη αυλαία των απολογιών των κατηγορουμένων. Οι ελάχιστοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής που ήταν συγκεντρωμένοι χθες από νωρίς το πρωί έξω από το Εφετείο φώναζαν συνθήματα κατά τη μεταγωγή του κατηγορουμένου με τελικό σταθμό τις φυλακές του Κορυδαλλού.