«Το Ισραήλ είναι κράτος δικαίου και όλοι υποχρεούνται να δρουν βάσει του νόμου» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την απαγωγή και δολοφονία ενός παλαιστίνιου εφήβου που πυροβολήθηκε ως εκδίκηση για τη δολοφονία, τον περασμένο μήνα, τριών ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Οχθη.

Αποκάλεσε τη δολοφονία του Μοχάμεντ Αμπου Κντεΐρ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ «αποτρόπαια». Ο πρόεδρος της Παλαιστιανιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει αποκηρύξει με τον πιο έντονο τρόπο τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών, ένας εκ των οποίων είχε και αμερικανική υπηκοότητα. Τι μπορεί να αισθανθεί κανείς από αυτό το τελευταίο επεισόδιο της αραβο-ισραηλινής αντιπαράθεσης, πέρα από αποστροφή για την άσκοπη απώλεια της ζωής τεσσάρων εφήβων; Και τι να σκεφτεί για τους ίδιους τους ηγέτες που μόλις επέλεξαν να πετάξουν εννέα μήνες αμερικανικών προσπαθειών για διπλωματική μεσολάβηση στα σκουπίδια και τώρα δρέπουν τους καρπούς της ανευθυνότητάς τους;

Μερικές φορές τα λόγια φαντάζουν ακατάλληλα επειδή εκείνοι που διαιωνίζουν τη σύγκρουση αρέσκονται στη δημοσιότητα, γι’ αυτό και έχουμε γίνει μάρτυρες τόσων λεκτικών ακροβασιών επίδοξων ειρηνοποιών που επιμένουν ότι η λογική μπορεί να νικήσει την εκδίκηση. Ομως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι το Ισραήλ, κράτος δικαίου μέσα στα προ του 1967 σύνορα, δεν είναι κράτος δικαίου πέραν αυτών, στη Δυτική Οχθη, όπου η ισραηλινή κατοχή περιοχών όπου ζουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι περιλαμβάνει συστηματικούς εξαναγκασμούς, ταπεινώσεις και κατάχρηση εξουσίας –περιστατικά τα οποία οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιλέγουν να αγνοούν.

Τα όσα συμβαίνουν πίσω από μια, από καιρό ξεχασμένη, Πράσινη Γραμμή τείνουν να απασχολούν τους Ισραηλινούς μόνο όταν ξεσπά η βία. Αλλιώς τα όσα συμβαίνουν πέραν του φράχτη ξεχνιώνται. Ομως όλα αυτά οδήγησαν στη δολοφονία των τριών εφήβων. Ο Νετανιάχου, χωρίς αποδείξεις, κατηγόρησε τη Χαμάς και η ισραηλινή επίθεση στη Δυτική Οχθη ειχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι Παλαιστίνιοι, περίπου 400 να συλληφθούν και η περιοχή να αποκλεισθεί. Αντίποινα έγιναν και στη Γάζα, απ’ όπου παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες στο Νότιο Ισραήλ.

Ολα αυτά δεν συμβαίνουν σε κράτη δικαίου. Πέραν της Πράσινης Γραμμής εκτυλίσσεται μια παράνομη ισραηλινή επιχείρηση, βαθιά διαβρωτική για το παλιό σιωνιστικό όνειρο μιας δημοκρατίας με δίκαιους νόμους. Και οι τέσσερις δολοφονίες έγιναν σε περιοχή που κατέχεται ή προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Εδώ ο νόμος βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, πίσω από τους μεσσιανικούς ισχυρισμούς των θρησκευόμενων εθνικιστών που πιστεύουν ότι οι Εβραίοι έχουν θεόσταλτο δικαίωμα σε όλη τη γη μεταξύ της Μεσογείου και του Ιορδάνη ποταμού. Καμία δημοκρατία δεν έχει ανοσία όταν διατηρεί ένα μη δημοκρατικό σύστημα καταπίεσης σε περιοχές που ελέγχει. Το να έχεις πολίτες από τη μια πλευρά μιας αόρατης γραμμής και από την άλλη πλευρά υποτελείς χωρίς δικαιώματα δεν είναι λειτουργικό. Μια δημοκρατία χρειάζεται σύνορα. Οσο για την αποκαλούμενη Παλαιστινιακή Αρχή, είναι αδύναμη, ενώ το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα παραμένει διχασμένο κάτω από την «κυβέρνηση ενότητας» που δεν μπορεί καν να πληρώνει μισθούς στη Γάζα.

Αυτή η κατάσταση διατηρείται επειδή το Ισραήλ είναι ισχυρό. Ομως διατηρείται με το κόστος της βίας που ξεσπά. Αυτό είναι το μέλλον. Χωρίς ειρηνευτική συμφωνία για δύο κράτη, η εκδίκηση θα κερδίζει πάντα τον νόμο. Η βία δεν είναι παρέκκλιση.

Είναι η λογική συνέπεια μιας ανώμαλης τάξης ευάλωτης σε λιντσαρίσματα του όχλου, είτε είναι Αραβες είτε Εβραίοι.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θέλουν ειρήνη. Δεν θέλουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ομως οι ηγέτες τους είναι ανθρωπάκια που επιζητούν μόνο βραχυπρόθεσμο τακτικό όφελος.

Η Ματίλντ Βιτού είναι γαλλίδα βιολίστρια που διδάσκει μουσική στη Δυτική Οχθη. Γράφει για τις εικόνες των μικρών Παλαιστινίων με τα βιολιά στον ώμο να περνούν ανάμεσα από ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούν να τα προκαλέσουν. Στη Γάζα βλέπει τη «διπλή φυλάκιση» των πολιτών από το Ισραήλ και «από τους κανόνες της Χαμάς». Και διαπιστώνει πως τα παιδιά δεν έχουν καμία αίσθηση μέλλοντος.

Ο θάνατος των τεσσάρων εφήβων Γιφράκ, Κντεΐρ, Φράνκελ, Σάαρ θα εξυπηρετήσει κάποιον σκοπό; Αμφιβάλλω.