Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία. Και ο Αλέξης Τσίπρας –όντας στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ –δείχνει να ξεπερνά τον κάβο που αναπάντεχα βρέθηκε ξυστά στο πλοίο του. Ωστόσο δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της εσωκομματικής φουρτούνας, την οποία οι έμπειροι του κόμματος βλέπουν ήδη στον ορίζοντα.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Η φουρτούνα είναι το άνοιγμα που επιθυμεί διακαώς να κάνει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όμορους πολιτικούς χώρους, με τρόπο που να μη διαρρήξει τις «κόκκινες γραμμές» της πλειοψηφίας του κόμματος, όπως αυτές καταγράφηκαν, έστω και για λίγα εικοσιτετράωρα, την εβδομάδα που πέρασε. Δηλαδή να απευθυνθεί σε στελέχη και ψηφοφόρους κυρίως της Κεντροαριστεράς –ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ, Ελιά –αλλά και του Ποταμιού, χωρίς να εγείρει αντιδράσεις της νέας πλειοψηφίας η οποία διαφαίνεται στον κομματικό ορίζοντα.

Μια πλειοψηφία που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε να διαμορφώνεται περίπου ως εφιαλτικό σενάριο μπροστά του μετά το κείμενο των 53, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει τον παγιωμένο συσχετισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει προϋποθέσεις αμφισβήτησης της ηγετικής ομάδας. Η εν δυνάμει αυτή πλειοψηφία αποτελείται από τα πενήντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Νταβανέλλος κ.ά.) και τα 60 τα μέλη της ΚΕ που πιστώνονται στους 53 –ΑρΑρεν και Ανάσα.

Οπως υπογραμμίζουν παλαιά στελέχη προερχόμενα από τον Συνασπισμό, μια πιθανή συμμαχία της Αριστερής Πλατφόρμας με τους 53 θα μπορούσε ακόμα και να μπλοκάρει τις αποφάσεις της ηγεσίας, τόσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και για τα ανοίγματα στη σοσιαλδημοκρατία, ενώ θα αμφισβητούσε την ίδια τη σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος.

Το σενάριο αυτό, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, φαίνεται ότι τελικά «έσβησε» στην πορεία.

Τακτικοί ελιγμοί της ηγετικής ομάδας, «πολιτικό μασάζ» σε κορυφαία στελέχη των 53 τα οποία ανήκουν στην ίδια πτέρυγα με τον επικεφαλής του κόμματος, επίκληση προσωπικών σχέσεων πολλών ετών, και φυσικά αμοιβαίων υποχωρήσεων στις «διατυπώσεις» ήταν η συνταγή Τσίπρα η οποία τον οδηγεί χωρίς πονοκέφαλο σήμερα στο βήμα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ. Την ίδια στιγμή μάλιστα δεν αποκλείεται και ένας αιφνιδιασμός από την πλευρά του επικεφαλής του κόμματος εάν π.χ. ζητήσει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία και νέος γραμματέας, με αφορμή την επέτειο ενός έτους από το ιδρυτικό Συνέδριο.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πέρασε τον κάβο, η φουρτούνα όμως παραμένει μπροστά του. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την υλοποίηση του σχεδίου «121» και τα πολιτικά ανοίγματα, με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν στο θέμα αυτό.