«Εχω ένα πακέτο δηλώσεων φορολογουμένων και καμιά πενηνταριά επιχειρήσεις που πρέπει να τους υποβάλω τις φορολογικές τους δηλώσεις. Προσπαθώ ημέρες τώρα να δουλέψω ώστε να υποβληθούν όλα εμπρόθεσμα και χαλαρά από μέρους μου και δυστυχώς μάταια. Γιατί, αγαπητοί μου κύριοι, πρέπει εγώ να πηγαίνω σπίτι μου, να ξεσπώ σε κλάματα και να τα βάζω με τον καλό μου σύζυγο και τον μονάκριβο γιο μου εξαιτίας ενός «άτιμου» ηλεκτρονικού συστήματος;».

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Λογιστές φθάνουν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και ξεσπούν με μηνύματα σε ηλεκτρονικούς λογιστικούς κόμβους κατά του συστήματος.

Η άλλη όψη είναι αυτή που αναδεικνύουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Σύμφωνα με αυτή, μέσα σε 73 ημέρες που είναι ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υπεβλήθησαν δύο εκατομμύρια Ε1. Στις 18 ημέρες που απομένουν για να λήξει η προθεσμία συνωστίζονται περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Αρρυθμίες. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες το σύστημα Τaxis εμφανίζει έντονες αρρυθμίες. Χθες δεν έλειψαν οι περιπτώσεις όπου για να υποβληθεί μία δήλωση μπορεί να χρειάζονταν ακόμα και πέντε ώρες.

Το σύστημα πέφτει διαρκώς λόγω υπερφόρτωσης, οι προθεσμίες αρχίζουν να πιέζουν και όπως όλα δείχνουν, αν δεν δοθεί και φέτος η κλασική παράταση των τελευταίων ετών, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εμπρόθεσμα.

Για να βγει η προθεσμία της 30ής Ιουνίου –η οποία είχε ανακοινωθεί από το τέλος του 2013 –θα πρέπει να υποβάλλονται από σήμερα και κάθε ημέρα έως το τέλος του μήνα 196.297 φορολογικές δηλώσεις.

Οι αντοχες του. Το σύστημα Τaxis όμως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μπορεί να αντέξει με τα σημερινά δεδομένα μετά βίας 150.000 δηλώσεις την ημέρα.

«Στην 150άρα μπορεί να έχουμε ακόμα και βαριά προβλήματα» εκτιμά αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και προσθέτει: «Πέρυσι φτάσαμε στο απόλυτο ρεκόρ των 220.000 δηλώσεων μέσα σε μία ημέρα, φέτος όμως η εφαρμογή είναι πολύ πιο φορτωμένη καθώς η εκκαθάριση γίνεται απευθείας με την υποβολή της δήλωσης και επομένως το σύστημα αντέχει να σηκώσει πολύ λιγότερες δηλώσεις». Παράλληλα, φέτος τρέχει και η υποβολή των εντύπων Ε9, με άτυπη παράταση μετά τις 30 Μαΐου, επιβαρύνοντας τις αντοχές του Τaxis.

Μπλακαουτ. Στη ΓΓΠΣ αλλά και στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι επικεφαλής Χ. Τσαβδάρης και Σ. Σεχπερίδου είναι καθημερινά πάνω από τα συστήματα, παρακολουθώντας με αγωνία το ενδεχόμενο να γίνει μπλακάουτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζουν σήμερα το βράδυ αναβάθμιση του Taxis σε μια προσπάθεια να δουλέψει στα όριά του.

Στο μεταξύ, στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταφθάνουν καθημερινά επιστολές συλλόγων λογιστών και φοροτεχνικών που ζητούν παρατάσεις. Φαίνονται αναπόφευκτες και για το Ε1 και για το Ε9.