Κόρη βασιλέων, αδελφή πρώην βασιλιά, σύζυγος βασιλιά και μητέρα μελλοντικού βασιλιά. Η 76χρονη Σοφία ντε Γκρέτσια, πρωτότοκη κόρη του Παύλου και της Φρειδερίκης, που βασίλευσαν στην Ελλάδα έως το 1964, είναι ιδιαίτερα αγαπητή μεταξύ των Ισπανών, καθώς δείχνει να έχει έντονη την αίσθηση της ευθύνης. Γνώρισε τον Χουάν Κάρλος στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά το 1954 και ξανασυναντήθηκαν το 1962 στον γάμο του πρίγκιπα Εδουάρδου, δούκα του Κεντ. Εναν χρόνο αργότερα, στις 14 Μαΐου του 1962, παντρεύτηκαν στην Αθήνα – ένας υπερπολυτελής γάμος, εντελώς αναντίστοιχος με την κατάσταση της χώρας εκείνη την εποχή. Το σύνθημα «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία» ακουγόταν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, την εποχή που η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή προίκιζε τη Σοφία με 30.000 χρυσές λίρες (9 εκατομμύρια δραχμές την εποχή εκείνη), ενώ ταυτόχρονα αρνιόταν πεισματικά κάθε αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Αγνοώντας τη λαϊκή οργή, η Φρειδερίκη θα γράψει αργότερα για τον γάμο της μεγαλύτερης κόρης της: «Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και η Σοφία όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο. Τη μακριά ουρά κρατούσαν 6 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ». Την ώρα που η γενιά του 1-1-4 διαδήλωνε στους δρόμους, κατέφθαναν στην Αθήνα φιλοξενούμενοι της βασιλικής οικογένειας, 32 εν ενεργεία βασιλιάδες και πρίγκιπες και 109 εστεμμένοι ή έκπτωτοι πρίγκιπες.

Οι γάμοι ετελέσθησαν και η Σοφία έγινε βασίλισσα της Ισπανίας στο πλευρό του Χουάν Κάρλος, αρκετά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1975, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Οι βασιλείς παντρεύονται για πάντα και εκείνη φάνηκε να δέχεται στωικά τα προβλήματα στις σχέσεις τους αλλά και τις εξωσυζυγικές περιπέτειες του Χουάν Κάρλος, με αποκορύφωμα, τον Απρίλιο του 2012, την ώρα που η χώρα του βυθιζόταν στην κρίση, το ταξίδι με την ερωμένη του για σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, ξοδεύοντας περισσότερα από 30.000 ευρώ. Πόζαρε μάλιστα περιχαρής μπροστά σε έναν ελέφαντα με το κυνηγετικό όπλο στο χέρι, ξεχνώντας ότι είναι πρόεδρος του ισπανικού παραρτήματος της WWF. Λίγο μετά, απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή…

Η Σοφία δεν ήθελε το διαζύγιο σε καμία περίπτωση. «Η βασίλισσα είναι πολύ καλή επαγγελματίας» λέει για εκείνη ο Χουάν Κάρλος. Σε αρκετές δηλώσεις της, πάντως, υποστήριζε ότι ένας μονάρχης δεν πρέπει ποτέ να παραιτείται. «Η Ισπανία πρέπει να ακούσει το «ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς»» δήλωνε πρόσφατα.

Το μεγαλύτερο καθήκον της όμως ήταν να μετατρέψει τον διάδοχο Φελίπε σε ικανό μονάρχη. Ο πρίγκιπας είναι η μεγάλη της αδυναμία, πολύ περισσότερο απ’ όσο φαίνεται, λένε οι γνωρίζοντες. Διατηρούν μια στενή σχέση. Μεταξύ τους μιλάνε στα αγγλικά και εκείνος τη συμβουλεύεται για τα πάντα και είναι πολύ προστατευτικός απέναντί της. Τα τελευταία χρόνια, με τα προβλήματα υγείας του Χουάν Κάρλος, οι δυο τους ουσιαστικά κυβερνούσαν τον βασιλικό οίκο.

Οταν έγινε γνωστό το ταξίδι του βασιλιά με την ερωμένη του στην Αφρική, η δόνα Σοφία αποφάσισε να στραφεί ακόμα περισσότερο στο φιλανθρωπικό έργο και έκανε δημόσιες εμφανίσεις κάθε εβδομάδα. Οταν ξέσπασαν τα οικονομικά σκάνδαλα του γαμπρού της Ινιάκι Ουρδανγκαρίν, άλλαξε κάποιες εμφανίσεις βάσει πρωτοκόλλου, όμως παρέμεινε πιστή στο πλευρό της κόρης της Κριστίνα. Αυτό το πανηγύρι των στερεοτύπων, τα βάσανα μιας απατημένης συζύγου και πονεμένης μάνας αλλά πάνω απ’ όλα βασίλισσας, έχει κάνει τη Σοφία ιδιαίτερα αγαπητή στον μέσο Ισπανό και στην ιστοσελίδα του βασιλικού οίκου εκείνη παίρνει τα περισσότερα μηνύματα – συμπαράστασης και υποστήριξης.

Τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις

Στο εμπιστευτικό έγγραφο CE/941/4 της βρετανικής πρεσβείας προς το Φόρεϊν Οφις τον Μάιο του ’62 αναφέρεται: «Καθώς ο βασιλικός γάμος είναι άμεσος, το ποσόν της προίκας που θα δοθή από το δημόσιο ταμείο έχει γίνει στόχος του αντιμοναρχικού αισθήματος στην Ελλάδα, που βρίσκεται πάντα στην επιφάνεια». Λίγο νωρίτερα έχει πραγματοποιηθεί θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της προίκας.