Στο… πλευρό απατημένης συζύγου, μικροβιολόγο στο επάγγελμα, στάθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαιώνοντάς την στην προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία βασίστηκε στη Διεθνή Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων για να την καταδικάσει με την κατηγορία της τρομοκρατίας επειδή δηλητηρίασε την ερωμένη του άντρα της. «Το παρατράβηξαν» είπαν ομόφωνα οι δικαστές…

Η ανωτάτη δικαστική αρχή εξέταζε από τον περασμένο Νοέμβριο την υπόθεση της μικροβιολόγου, η οποία είχε τοποθετήσει πολλές φορές αρσενικό και διχρωμικό κάλιο στο γραμματοκιβώτιο και το χερούλι του αυτοκινήτου μιας φίλης της.

Σκοπός της ήταν να την εκδικηθεί επειδή διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον σύζυγό της και είχε μείνει έγκυος. Το θύμα υπέστη εγκαύματα στους αντίχειρες.

Η Κάρολ Μποντ καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών επειδή παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την κατοχή και χρήση χημικών όπλων, βάσει της Διεθνούς Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων την οποία έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι της ωστόσο άσκησαν έφεση υποστηρίζοντας ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορούσε να επικαλεστεί έναν ομοσπονδιακό νόμο που αφορά τρομοκρατικές ενέργειες. Ανέφεραν επίσης ότι η ποινή της Μποντ δεν θα ήταν τόσο βαριά εάν οι αρχές δεν είχαν βασιστεί στη διεθνή συνθήκη για να την δικάσουν.

Το παιδί, το χρυσόψαρο και το ξύδι

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την απατημένη σύζυγο, επισημαίνοντας ότι οι δικαστικές αρχές «το παρατράβηξαν» καθώς υπήρξε μόνο ελαφρύς τραυματισμός και όχι θάνατος του θύματος, ενώ έβαλε και στη θέση της την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η παγκόσμια ανάγκη να εμποδιστεί ένας χημικός πόλεμος δεν επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ψάχνει στα ντουλάπια της κουζίνας για να καταγγείλει την ανάπτυξη ενός χημικού όπλου» ανέφεραν στο σκεπτικό τους οι εννέα δικαστές.

Στην ομόφωνη απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι «οποιοσδήποτε γονιός θα μπορούσε να κριθεί ένοχος για σοβαρό ομοσπονδιακό έγκλημα, δηλαδή για κατοχή χημικού όπλου, επειδή, στην απελπισία του που το παιδί του δεν καθαρίζει το ενυδρείο του χρυσόψαρου αποφασίζει να ξεφορτωθεί το ψάρι δηλητηριάζοντάς το με μερικές σταγόνες ξίδι».

Στην ακρόαση, πολλοί δικαστές εξήγησαν ότι ο κατάλογος με τα «χημικά όπλα» θα μπορούσε να είναι ατελείωτος και να περιλαμβάνει από τις απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούσε για να ντοπαριστεί ο ποδηλάτης Λανς Αρμστρονγκ μέχρι και τη σοκολάτα, επειδή είναι βλαπτική για τα σκυλιά.

«Τα χημικά προϊόντα που εξετάζονται εδώ έχουν ελάχιστη σχέση με εκείνα που απαγορεύονται από τη διεθνή Συνθήκη» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς. «Η ερμηνεία της κυβέρνησης θα μετέτρεπε έναν νόμο που αφορά εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατίας σε νόμο κατά των δηλητηριάσεων που θα αφορούσε ακόμη και τα ήσσονος σημασίας αδικήματα» κατέληξε το δικαστήριο.