Στο ταπί ρυθμικής γυμναστικής του Αγίου Κοσμά, όπου έφηβες φορούν στα πόδια τους επί 13 ώρες την ημέρα φαγωμένες μπαλαρίνες, η Αννα Πολλάτου ενέπνεε για χρόνια τις επόμενες γενιές πρωταθλητριών. Ως μέλος της Εθνικής Ανσάμπλ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και ανέδειξε στη χώρα μας αυτό το όμορφο, μα απαιτητικό, άθλημα. Σήμερα, όλες οι αθλήτριες, παλιές και νέες, θα βρεθούν στην κηδεία της στο Αργοστόλι. Η Αννα Πολλάτου σκοτώθηκε το Σάββατο σε τροχαίο. Ηταν 31 ετών.

Το λευκό της Smart κινούταν υπό χαλαζόπτωση στην Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών με κατεύθυνση προς Κυλλήνη. Στο ύψος του γηροκομείου Βάρδας η οδηγός έχασε τον έλεγχο. Ο δρόμος ανοίγεται σε εκείνο το σημείο σε μια μεγάλη ευθεία, χωρίς διαχωριστικό στηθαίο, που κόβει στα δύο τα φραουλοχώραφα της περιοχής. Το αυτοκίνητο της Πολλάτου πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, πιθανόν έκανε τετ-α-κε και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με διερχόμενο αγροτικό όχημα. Ο θάνατος της πρώην αθλήτριας ήταν ακαριαίος. Ο 67χρονος οδηγός και η 65χρονη επιβάτιδα του αγροτικού τραυματίστηκαν ελαφρά.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. Η Πολλάτου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1983 στην Κεφαλονιά και σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρυθμική γυμναστική στον ΑΓΣ Επτανήσων Αργοστολίου. Η Τζένη Παπαδοπούλου, τωρινή προπονήτρια της Εθνικής Ανσάμπλ, τη θυμάται από τα πρώτα της βήματα στο ταπί. «Ηταν ένα κορίτσι που δούλευε ασταμάτητα, με πείσμα για να μπει τότε στην εθνική ομάδα» λέει. «Ηταν ένα εξαιρετικό κορίτσι. Είχε φτάσει τα ελληνικά χρώματα τόσο ψηλά».

Σε ηλικία 13 ετών η Πολλάτου αποχωρίστηκε την οικογένειά της, μετακόμισε στην Αθήνα και πέρασε τα επόμενα τέσσερα χρόνια εσώκλειστη στους ξενώνες του Ολυμπιακού Σταδίου. Εκεί προπονούταν καθημερινά. Αθλήτριες του δικού της επιπέδου καλούνται στο κατώφλι της εφηβείας να συμπεριφέρονται ως επαγγελματίες. Χρειάζεται πειθαρχία και όραμα για να επαναλάβει κάποιος τη ρουτίνα της καθημερινής ζύγισης, των διατάσεων, του μπαλέτου, του συγχρονισμού κινήσεων. «Ηταν παράξενα στην αρχή αλλά όταν έχεις να κάνεις με μία ομάδα συγκεντρώνεσαι στον στόχο σου.

Τα κορίτσια αυτά και οι προπονήτριές μου ήταν η οικογένεια μου» είχε δηλώσει πριν από έναν μήνα η Πολλάτου στο διαδικτυακό κανάλι etpa.tv. Το 1997 ήταν αναπληρωματικό μέλος στην Εθνική Ανσάμπλ και έναν χρόνο αργότερα έγινε βασική. Μετά ήρθαν οι διακρίσεις.

Το 1999 κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα το χρυσό μετάλλιο στα τελικά οργάνων και στις 10 κορύνες, ενώ στην ίδια διοργάνωση πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κατέκτησε άλλα τρία χρυσά. Το 2000, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ η Πολλάτου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου μαζί με τις Χαρά Καρυάμη, Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Εύα Χριστοδούλου και Κλέλια Πανταζή. Προπονήτριά τους είχαν τη Μαρίνα Φατέεβα. Η ελληνική ομάδα ήταν το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

Το έχασαν όμως στις λεπτομέρειες, σε ένα λάθος στο πρόγραμμα με τις κορύνες. «Η Αννα και τα υπόλοιπα κορίτσια με την επιμονή τους και τις ατελείωτες ώρες προπόνησης ήταν πρότυπα για τα παιδιά που δουλεύουν τώρα και προσπαθούν» λέει η κυρία Παπαδοπούλου.

Η επιτυχία του Σίδνεϊ άνοιξε στην Πολλάτου και τον δρόμο για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ηταν αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και το τελευταίο διάστημα είχε αποσπαστεί στο γυμναστήριο του Τάγματος ΓΕΕΘΑ στο Πεντάγωνο. Παράλληλα ασχολούταν και με την προπονητική, συνεργαζόμενη με σύλλογο των Μεγάρων. Προορισμός της το περασμένο Σάββατο ήταν η Κεφαλονιά, όπου ο αδελφός της Διονύσης Πολλάτος ήταν υποψήφιος στις εκλογές για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε»

«Αδελφούλα μας, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε πραγματικά. Είμαστε όλες μαζί εδώ και εσύ πού είσαι; Εξι ήμασταν και είχαμε πει θα μείνουμε μέχρι τέλος. Γιατί;» έγραψε στη σελίδα της στο facebook η Ειρήνη Αϊνδιλή, συναθλήτρια της Πολλάτου στην Εθνική Ανσάμπλ του Σίδνεϊ, όταν έμαθε για το τροχαίο δυστύχημα. Τα υπόλοιπα κορίτσια της ομάδας που κατέκτησαν το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες το χάλκινο μετάλλιο έβαλαν στα δικά τους προφίλ φωτογραφίες με μαύρες κορδέλες, εκφράζοντας το πένθος τους. Παρά το γεγονός ότι λόγω των επαγγελματικών τους απασχολήσεων είχαν χωριστεί τα τελευταία χρόνια, επικοινωνούσαν συχνά.

Η Αννα Πολλάτου κηδεύεται σήμερα στις 17.00 από τον ιερό ναό Ευαγγελίστριας του Αργοστολίου, ενώ εις ένδειξη πένθους η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία αποφάσισε τα γραφεία της να παραμείνουν κλειστά και να μην πραγματοποιηθούν προπονήσεις των εθνικών ομάδων γυμναστικής. Παράλληλα θα σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυμναστικής να επιτραπεί στους έλληνες αθλητές να αγωνιστούν με ένδειξη πένθους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης στη Σόφια (21-25 Μαΐου) και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής, που θα γίνει τον Ιούνιο στο Αζερμπαϊτζάν.