Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στη Βρετανία και στην Ιρλανδία η αιφνίδια σύλληψη του Τζέρι Ανταμς, του εδώ και 31 χρόνια επικεφαλής του Σιν Φέιν, στο πλαίσιο νέας έρευνας που διεξάγει η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας για την απαγωγή, τη δολοφονία και την «εξαφάνιση» της 37χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ, χήρας, μητέρας δέκα παιδιών, από τον IRA, το 1972. Λίγες εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, ένα ούτως ή άλλως ευαίσθητο ζήτημα αποκτά εν δυνάμει εκρηκτικό χαρακτήρα.

Ο Τζέρι Ανταμς, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως να καταθέσει το βράδυ της Τετάρτης για να τεθεί τελικά υπό κράτηση, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην «εσφαλμένη και θλιβερή αδικία» που υπέστη, όπως δήλωσε, η ΜακΚόνβιλ και η οικογένειά της. Από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής του IRA και νυν αντιπρόεδρος, ως βουλευτής του Σιν Φέιν, της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, μίλησε για μια πολιτικά υποκινούμενη σύλληψη που αποδεικνύει ότι «υπάρχει ακόμα μια σκοτεινή πλευρά εντός της αστυνομίας εδώ στον ιρλανδικό Βορρά» και αποτελεί μία «εσκεμμένη απόπειρα επηρεασμού των εκλογών». Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε πολιτική εμπλοκή στην υπόθεση ενώ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον δήλωσε πως πολιτική εμπλοκή θα υφίστατο αν η αστυνομία δεν ανέκρινε όσους φέρεται να εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Η Τζιν ΜακΚόνβιλ απήχθη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1972 μέσα από το σπίτι της στο Δυτικό Μπέλφαστ, μπροστά στα 10 μικρά παιδιά της. Η ίδια ήταν προτεστάντισσα αλλά ο σύζυγός της, τον οποίο είχε ήδη χάσει, καθολικός. Κατηγορήθηκε από τον IRA ως πληροφοριοδότρια του εχθρού, φαίνεται όμως ότι το μοναδικό έγκλημά της ήταν πως είχε σπεύσει σε βοήθεια ενός τραυματισμένου βρετανού στρατιώτη. Η σορός της εντοπίστηκε μόλις το 2003, τυχαία, σε μια παραλία. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο IRA είχε αναγνωρίσει τον ρόλο του σε εννέα «εξαφανίσεις» πολιτών, ανάμεσά τους και εκείνη της ΜακΚόνβιλ. Ο ίδιος ο Ανταμς ωστόσο ουδέποτε έχει αναγνωρίσει ότι υπήρξε μέλος του IRA.

Σε κάθε περίπτωση, η δολοφονία της ΜακΚόνβιλ τον στοιχειώνει εδώ και δεκαετίες, ήταν ένα θέμα που επανερχόταν τακτικά στις συνεντεύξεις που έδινε. Η νέα δικαστική έρευνα ξεκίνησε χάρη σε εντολή που έδωσε αμερικανικό δικαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης να παραδώσει συνεντεύξεις που του είχαν παραχωρήσει στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος πρώην μέλη του IRA υπό τον όρο πως το περιεχόμενό τους θα δημοσιοποιούνταν μόνο μετά τον θάνατό τους. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», σε μια συνέντευξη που όντως δημοσιοποιήθηκε μετά θάνατον ένας πρώην διοικητής του IRA και στενός φίλος του Ανταμς, ο Μπρένταν Χιουζ, τον κατηγορεί πως ήταν εκείνος που έδωσε εντολή σε μια ειδική μονάδα του IRA να «εξαφανίσει» τη ΜακΚόνβιλ. Νομικοί εξέφραζαν χθες αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να γίνουν δεκτές στο δικαστήριο οι επίμαχες κασέτες. Βάσει του νόμου, πάντως, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη δικαστή αν θελήσει να κρατήσει τον Ανταμς πέραν ενός 48ωρου.

ΜΑΪΚΛ ΜΑΚΚΟΝΒΙΛ

«Γνώριζα τα ονόματα των δολοφόνων»

Την ικανοποίησή τους για τη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς εξέφραζαν χθες τα παιδιά της Τζιν ΜακΚόνβιλ. Ο γιος της Μάικλ μάλιστα, που ήταν μόλις 11 χρονών όταν απήχθη η μητέρα του, δήλωσε ότι γνωρίζει από τότε τα ονόματα των δολοφόνων της, δεν τολμάει ωστόσο να τα πει στην αστυνομία διότι ο IRA τον είχε απειλήσει ότι θα βρει τον θάνατο και ο ίδιος ή η οικογένειά του.