Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθησαν μετά την απολογία τους στη 2η τακτική ανακρίτρια και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο λούνα παρκ του Ελληνικού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της εννιάχρονης αδελφής του.

Με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, στον έλληνα ιδιοκτήτη της επιχείρησης και στον ιταλό ενοικιαστή των παιχνιδιών επιβλήθηκε εγγύηση από 20.000 ευρώ στον καθένα και επιπλέον οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Οι δύο αλλοδαποί υπάλληλοι έφυγαν επίσης ελεύθεροι από τα δικαστήρια με μόνους όρους την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε είναι ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκε αρχικά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο οποίος αρνείται την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που απαγγέλθηκε για το δυστύχημα, υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «ενός έντονου καιρικού φαινομένου».

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να προσκόμισε στην ανακρίτρια της υπόθεσης δικαιολογητικά για τη λειτουργία του παιδικού πάρκου, αλλά και του επίμαχου παιχνιδιού.

Φέρεται δε να υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν τα έδωσε στον δήμο γιατί δεν του ζητήθηκαν. Επίσης, ισχυρίζεται ότι το επίμαχο παιχνίδι ήταν καινούργιο και ήδη είχαν καλέσει την εταιρεία πιστοποίησης και ελέγχου προκειμένου να το ελέγξει.

Ωστόσο, το Mega μετέδωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων ότι ρεπόρτερ του επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εν λόγω εταιρείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ουδεμία σχέση έχει με την εν λόγω επιχείρηση στο Ελληνικό, ότι ουδέποτε οι ιδιοκτήτες του λούνα παρκ υπέβαλαν αίτημα για την πιστοποίηση του συγκεκριμένου παιχνιδιού αλλά και οποιουδήποτε άλλου παιχνιδιού που υπάρχει στο συγκεκριμένο λούνα παρκ.

Στη συνέχεια, ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκαν ο ιταλός διαχειριστής των παιχνιδιών του λούνα παρκ και οι δύο υπάλληλοι, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που επίσης είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση η ανακρίτρια μετέτρεψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε κακουργηματική ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ οι τέσσερις κατηγορούμενοι βαρύνονται επίσης με την κατηγορία των επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Νωρίτερα, οι τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι κατέθεσαν προσφυγή στην ανακρίτρια υποστηρίζοντας ότι είναι νομικά άκυρη η αναβάθμιση της κατηγορίας που έγινε σε βάρος τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής ως προς την αδειοδότηση της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Με βάση το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης θα κινηθεί και διοικητικός πειθαρχικός έλεγχος. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα καλέσει τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης σε απολογία και εφόσον κριθεί ότι έχει ευθύνες θα παραπεμφθεί για πειθαρχικό έλεγχο στο πενταμελές συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αποτελείται από τρεις εφέτες, έναν γενικό διευθυντή του Δημοσίου και έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ.

Μιχελάκης: «Ελεγχοι παντού»

Την άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές καθώς και παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ζητά, με κατεπείγον έγγραφό του προς του Γενικούς Γραμματείς και τους Δήμους όλης της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης τους καλεί να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.

Τα αποτελέσματα των ερευνών, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου.