Αντίστροφα αρχίζουν να μετρούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τον χρόνο για το κρίσιμο ραντεβού τους με τη Δικαιοσύνη καθώς το αποτέλεσμα της ανακριτικής διαδικασίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποινική τους μεταχείριση.

Δύο μήνες ύστερα από το αίτημα για την άρση της ασυλίας σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που είχαν υποβάλει οι εφέτες – ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, η Ολομέλεια της Βουλής, κατά ομάδες, με διαφορετικές αποφάσεις της ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο προκειμένου να κριθούν οι κατηγορούμενοι για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κύκλος των απολογιών των χρυσαυγιτών βουλευτών ανοίγει τη Δευτέρα, οπότε έχουν κληθεί να απολογηθούν η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του προφυλακισμένου γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, και οι Μιχάλης Αρβανίτης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Ολοι οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προθεσμία ώστε να ενημερωθούν για το σύνολο των στοιχείων και να προετοιμάσουν μαζί με τους δικηγόρους τους την υπεράσπισή τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί σε απολογία ο Ηλίας Κασιδιάρης για τον οποίο έχει επίσης αρθεί η ασυλία για το κακούργημα της οπλοκατοχής με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης.

Οπως είναι γνωστό, ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά την απολογία του για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, αυτή τη φορά καλείται για νέο αδίκημα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι και ο συγκεκριμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα κριθεί από μηδενική βάση από τις ανακρίτριες.

Σειρά να απολογηθούν παίρνουν και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Κώστας Μπαρμπαρούσης για τους οποίους προχθές η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της ασυλίας τους.

Και απομένει η απόφαση της Βουλής για τους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές για τους οποίους οι δικαστικές λειτουργοί έχουν ζητήσει εκ νέου την άρση της ασυλίας τους, καθώς και για τους ανεξάρτητους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα.

Με τις απολογίες αυτές η ανάκριση μπαίνει στην τελευταία της στροφή καθώς αμέσως μετά η δικογραφία –αριθμεί χιλιάδες σελίδες –θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών,τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν για την παραπομπή ή μη των 70 και πλέον κατηγορουμένων, οι οποίοι στο επόμενο στάδιο θα καθήσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Ωστόσο έως τότε το ενδιαφέρον εστιάζεται, όπως είναι φυσικό, στην ποινική αντιμετώπιση που θα επιφυλάξουν οι ανακρίτριες και ο εποπτεύων εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος στους κατηγορούμενους βουλευτές.

Καθένας από τους κατηγορουμένους θα απολογείται και θα κρίνεται ξεχωριστά με βάση το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας αλλά και τα υπερασπιστικά επιχειρήματα που θα θέσει υπόψη των δικαστών, οι οποίοι θα αποφανθούν για την προφυλάκιση ή μη των βουλευτών.
Μετά τις εκλογές

Οπως όλα δείχνουν, το κέντρο βάρους των κρίσιμων απολογιών μετατίθεται πιθανότατα για μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με βάση το γεγονός ότι ήδη… τρέχουν 18μηνα (σ.σ.: ανώτατο όριο προφυλάκισης για κάθε κατηγορούμενο), όπως συμβαίνει με όλες τις συναφείς υποθέσεις, στόχος των δικαστικών Αρχών είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα όχι μόνο η ανάκριση αλλά να έχει εκδοθεί και η πρωτόδικη απόφαση για την ενοχή ή μη όλων των κατηγορουμένων.