Πλωτούς πυρηνικούς σταθμούς που δεν θα κινδυνεύουν από τσουνάμι σχεδίασαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, οι οποίοι μελέτησαν τις βλάβες που προκλήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Εκεί, η μεγαλύτερη ζημιά δεν προκλήθηκε από τον σεισμό ή το κύμα, αλλά από τη διακοπή της παροχής ενέργειας στον σταθμό, εξαιτίας της οποίας σταμάτησε η ψύξη στους αντιδραστήρες. Η τήξη των ράβδων καυσίμου και η διαρροή ραδιενέργειας, που ακολούθησαν, ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή σε μεγάλη απόσταση από τη Φουκουσίμα, όπου δεν έχουν ακόμα επιστρέψει.

Οι σταθμοί που σχεδίασαν οι ερευνητές θα βρίσκονται πάνω σε πλωτές πλατφόρμες και θα μπορούν να μεταφερθούν σε τόση απόσταση από τις ακτές, όση χρειάζεται για να μην κινδυνεύουν από τα τεράστια κύματα –περίπου 8-12 χιλιόμετρα. Οι σταθμοί θα κατασκευάζονται σε ναυπηγεία και θα ρυμουλκούνται στους προορισμούς τους. Εκεί, θα προσδένονται στον βυθό και θα συνδέονται με τη στεριά με υποβρύχια καλώδια μετάδοσης ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τους ειδικούς, η τοποθέτησή τους στη θάλασσα σημαίνει ότι μπορεί να αποφευχθεί η δαπανηρή διαδικασία αναζήτησης περιοχών όπου θα κατασκευαστούν πυρηνικά εργοστάσια.

Οι ερευνητές θεωρούν την Ασία ιδανικότερη περιοχή για την εγκατάστασή τους, καθώς εκεί δημιουργούνται συχνότερα τσουνάμι, όπως επίσης τη Λατινική Αμερική.

Σε περίπτωση σεισμού ή τσουνάμι, οι σταθμοί δεν θα επηρεάζονται, καθώς θα χρησιμοποιούν αυτόματα το νερό της θάλασσας για να αποφύγουν τη διακοπή της ψύξης στους αντιδραστήρες. Ετσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης που συνέβη στη Φουκουσίμα.

Οι σταθμοί μπορούν να έχουν ισχύ από 50 έως 100 μεγαβάτ.