Τη στροφή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνουν οι τελευταίες τοποθετήσεις μεγάλων funds στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Χθες η Alpha Bank έκανε γνωστό ότι το fund του Τζον Πόλσον, του επενδυτή που το 2010 έπαιξε δυνατά το σενάριο κατάρρευσης της Ελλάδας και της πτώσης του ευρώ, έχει αποκτήσει σημαντικό αριθμό warrants της τράπεζας τα οποία εάν ασκηθούν θα διαμορφώσουν το ποσοστό του επί των δικαιωμάτων ψήφου της στο 5,1%.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο συγκεκριμένος διαχειριστής, που έγινε γνωστός διεθνώς από το «στοίχημα» εναντίον της αγγλικής στερλίνας το 1992 το οποίο του απέφερε κέρδη 1 δισ. δολαρίων, αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα. Ειδικότερα, τοποθετήθηκε πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και πήρε μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. Σήμερα, δείχνει να πιστεύει το ακριβώς αντίθετο, ποντάροντας μέσω του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στην ανάκαμψη της οικονομίας.

ΕΠΙΤΥΧΗΜEΝΕΣ ΑΥΞHΣΕΙΣ. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι επιτυχημένες αυξήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς με την είσοδο γνωστών επενδυτικών σχημάτων στο μετοχικό τους κεφάλαιο αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη των προοπτικών που διαβλέπει ο διεθνής παράγοντας για την εγχώρια αγορά. Χθες, η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη 1,71 φορές το δεύτερο, μικρό τμήμα, της έκδοσης νέων μετοχών που υλοποίησε με διάθεση τίτλων στην ελληνική αγορά προς άντληση 175 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η μεγάλη έκδοση των 1,57 δισ. ευρώ με κάλυψή αποκλειστικά από ξένους επενδυτές.

Μετά την επιτυχή έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν τη σταδιακή επανασύνδεσή τους με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτή η χρηματοδοτική τους ανεξαρτησία και η απεξάρτηση από τους έκτακτους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο δανεισμός από τους οποίους, παρά τη μείωσή του σε σχέση με το ρεκόρ του 2012, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 60 δισ. ευρώ.

Η έκδοση ομολογιακού δανείου χωρίς εξασφαλίσεις από την Τράπεζα Πειραιώς με τοκομερίδιο 5% αποτελεί προάγγελο των κινήσεων που θα ακολουθήσουν με στόχο και την ικανοποίηση της ζήτησης για δανεικά από βιώσιμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank σκοπεύουν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε έκδοση ομολογιακών τίτλων.