Καθαρή προσβολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζει τη συνάντηση του πρώην γγ της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ηΑμερικανοεβραϊκή Επιτροπή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, τονίζει ότι «η συνάντηση με τη Χρυσή Αυγή είναι αρκετά σοκαριστική από μόνη της, αλλά το να εκφράζει κανείς συμπάθεια για το κόμμα – ή για την ακρίβεια για την εγκληματική οργάνωση, όπως έχει ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση -, είναι απίστευτο».

Ο κ. Χάρις τονίζει ότι «αυτό το περιστατικό θα πρέπει να υπήρξε πραγματικό σοκ για τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, ο οποίος έχει επιδείξει ισχυρή ηθική και πολιτική ηγεσία για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής» προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα, μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και το δικαστικό και νομοθετικό σώμα θα συνεχίσουν να διώκουν την Χρυσή Αυγή, της οποίας ο ρατσισμός και η ξενοφοβία της απειλούν τη δημοκρατική Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο δηλώσεων του Τάκη Μπαλτάκου στο επίμαχο βίντεο περί της «πολιτικής δίωξης» της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση, καθώς και στη συνέντευξή του την επόμενη ημέρα της αποκάλυψης και παραίτησής του, με τον κ. Χάρις να χαρακτηρίζει το βίντεο «καταδικαστέο». Αναφέρεται στα γεγονότα που ακολούθησαν, καθώς και στον «όρκο» Σαμαρά για «ξερίζωμα» της Χρυσής Αυγής, όταν μίλησε στα γραφεία της AJC στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επίσης, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην καταδίκη των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του ιδρυτή της, ενώ εκκρεμεί η δίκη με την κατηγορία λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνοντας επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία για άλλους πέντε βουλευτές του κόμματος. Στη συνέχεια, επαναλαμβάνεται ότι η Χρυσή Αυγή κατηγορείται για «ενορχηστρωμένες επιθέσεις» κατά των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων και των πολιτικών αντιπάλων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, για πάνω από τρεις δεκαετίες, συνεργάζεται στενά με ελληνοαμερικανικούς φορείς και έχει συνάψει συμφωνία σύνδεσης με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.