Επεισόδια σημειώθηκαν από μέλη του ακροδεξιού ΕΛΑΜ –αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο- κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Λεμεσό, με κύριο ομιλητή τον τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίωνΜεχμέτ Αλί Ταλάτ με θέμα «Προοπτικές Επίλυσης του Κυπριακού και Επανένωσης της Κύπρου».

Η εκδήλωση ξεκίνησε κανονικά στις 19:00, όπως ήταν προγραμματισμένη, ενώ την ίδια ώρα έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» περίπου 100 μέλη του ΕΛΑΜ, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα. Επί τόπου κατέφθασαν και ενισχύσεις της Αστυνομίας.

Σε κάποια στιγμή οι διαδηλωτές παραβίασαν τις γυάλινες πόρτες και εισήλθαν στο κτίριο. Επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις ενώ τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνδρομή του Europe Direct Λεμεσού, την αντιπροσωπεία ΕΕ στην Κύπρο και την Πρωτοβουλία Πολιτών Λεμεσού για Λύση-Επανένωση-Ειρήνη και παρών σε αυτήν ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ.

Τα έκτροπα αποδόθηκαν από εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ στον ισχυρισμό ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι «σφαγέας» και δεν έχει θέση, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε πως επρόκειτο για μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Προ ημερών μέλη του ΕΛΑΜ είχαν προβεί σε ανάλογα έκτροπα και στην Πάφο και πάλι με αφορμή την εκεί παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών με τον πιο αυστηρό τρόπο που της επιτρέπει η νομοθεσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης αμέσως μετά τους τραμπουκισμούς.

Σε παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν να πλήξει το κύρος της χώρας και τη δημοκρατία ενώ, παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα αποδοθούν ευθύνες εάν φανεί ότι υπάρχουν.