Στον προσομοιωτή που είχε ο πιλότος στο σπίτι του, και ειδικότερα στα δεδομένα που ο ίδιος έσβησε πέντε ημέρες πριν από τη μοιραία πτήση MH370 των Malaysia Airlines, στρέφουν τώρα την προσοχή τους οι μαλαισιανές Αρχές. Με την ελπίδα ότι η ανάκληση των δεδομένων αυτών θα φωτίσει το μυστήριο της εξαφάνισης του αεροπλάνου, μαλαισιανοί αξιωματούχοι ζήτησαν χθες τη βοήθεια ομοσπονδιακών ερευνητών του FBI. Η διεύρυνση του ρόλου των ΗΠΑ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η διεθνής επιχείρηση εντοπισμού μοιάζει να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο: οι εμπειρογνώμονες έχουν πολύ λίγα στοιχεία στη διάθεσή τους ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν κάπως την αχανή έκταση των ερευνών και οι περισσότεροι συγγενείς των αγνοούμενων επιβατών εξεγείρονται πλέον, καθώς η ατέρμονη αναμονή τούς έχει φέρει στα όριά τους.

Η οργή φίλων και συγγενών ξεχείλισε χθες, και αυτή τη φορά μάλιστα πριν από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. «Αντιτασσόμαστε στη μαλαισιανή κυβέρνηση που υποκρύπτει την αλήθεια. Χάνει χρόνο που μπορεί να σώσει ζωές» έγραφε το πανό που ύψωσαν έξω από την αίθουσα δεκάδες διαδηλωτές –μέλη των οικογενειών των αγνοουμένων –ενόσω οι δημοσιογράφοι περίμεναν για την ημερήσια ενημέρωση. Ακολούθησαν σκηνές χάους, με συγγενείς να ουρλιάζουν αγανακτισμένοι και μια γυναίκα, μάνα ενός από τους 153 κινέζους επιβάτες του Boeing 777, να καταρρέει στα χέρια των δημοσιογράφων. «Μας λένε μόνο να περιμένουμε, να περιμένουμε, να περιμένουμε. Για πόσο; Γιατί δεν μας δίνουν μια εξήγηση;» φώναζε. «Οι εκπρόσωποι των Μαλαισιανών Αερογραμμών μάς λένε όμορφα λόγια, η κυβέρνηση δεν μας λέει τίποτα» κατήγγελλαν άλλοι. Επειτα από μια μικρή συμπλοκή, αστυνομικοί κατέβασαν τελικά το πανό και έβγαλαν τους συγγενείς έξω από την αίθουσα για να τους κρατήσουν σε απόσταση από τους δημοσιογράφους.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Αφού διέψευσε για μία ακόμη φορά πληροφορίες της προηγούμενης ημέρας (ότι το στρατιωτικό ραντάρ των Μαλδίβων εντόπισε ίχνη της πτήσης), ο υπουργός Μεταφορών Χισχαμουντίν Χουσεΐν διαβεβαίωσε τους συγγενείς ότι η «Μαλαισία κάνει ό,τι μπορεί». Η προοπτική ωστόσο για άμεσα αποτελέσματα είναι σχεδόν απίθανη. Την ώρα που εμπειρογνώμονες εξετάζουν τεχνικές λεπτομέρειες, όσοι επιχειρούν από αέρος και θαλάσσης δοκιμάζουν τις αντοχές τους χτενίζοντας τον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη με τα πιο βαθιά νερά. Βάσει δορυφορικών σημάτων και άλλων δεδομένων, τα οποία σε κάθε περίπτωση συνδυάζονται και με μία δόση φαντασίας, όπως σχολιάζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι έρευνες διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή κάτω από τους δύο αεροδιαδρόμους που ενδεχομένως ακολούθησε το αεροπλάνο: βορειοδυτικά της Μαλαισίας και νοτιοδυτικά προς τον Ινδικό Ωκεανό. Αξιωματούχος που συμμετέχει στις έρευνες (συνολικά 26 χωρών) αποκάλυψε χθες στο Ρόιτερ ότι αυτές επικεντρώνονται πλέον προς τον Νότο, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις από τις χώρες του Βορρά ότι το αεροπλάνο εισήλθε στον εναέριο χώρο τους. Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους εκ των έσω, η έλλειψη τέτοιου είδους αποδείξεων να είναι απλώς προϊόν κλασικής γραφειοκρατίας. Κάποιες από τις χώρες αυτές, εξηγούν, δεν είναι διατεθειμένες να μοιραστούν ευαίσθητα δεδομένα των στρατιωτικών τους ραντάρ. Αρκετές καθυστερήσεις, προσθέτουν, οφείλονται επίσης στα απαραίτητα διαδικαστικά προκειμένου να δοθεί η άδεια σε ειδικά ερευνητικά αεροσκάφη («κατασκοπευτικά», τα περιγράφουν συγκεκριμένα) να εισέλθουν σε ξένα χωρικά ύδατα χωρίς επίσημο διπλωματικό αίτημα.

Νέα (απόρρητα) στοιχεία

Η Μαλαισία έχει στη διάθεσή της νέα δεδομένα για το αεροπλάνο, το οποίο φέρεται ότι εντόπισαν ραντάρ ξένων χωρών. Σύμφωνα με τον μαλαισιανό υπουργό Μεταφορών, οι πληροφορίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για λόγους ασφαλείας.