Δυσκολία στη στύση

Στην πρώτη σεξουαλική επαφή με την κοπέλα μου το άγχος μου «μήπως δεν βρεθώ σε στύση» επιβεβαιώθηκε. Το παθαίνω όταν η σχέση μου προχωράει. Με κοπέλες που έχω γνωρίσει από chat έχω ολοκληρώσει χωρίς πρόβλημα. Με καταβάλλει η σκέψη ότι έχω σεξουαλικό πρόβλημα.

Το άγχος σας να καταφέρετε να αποδώσετε τέλεια στην ερωτική πράξη και η ταύτιση της αυτοεκτίμησής σας με την ικανότητά σας να έχετε μια ιδανική στύση και επιτυχή σεξουαλική απόδοση είναι παράγοντες που διατηρούν το πρόβλημα. Καθότι το σύμπτωμα εμφανίζεται μόνο με τις γυναίκες που έρχεστε πιο κοντά συναισθηματικά, μπορεί να υποδηλώνει δικές σας ανεπεξέργαστες συναισθηματικές αναστολές και φοβίες σε σχέση με την εγγύτητα με το άλλο φύλο. Ο φόβος σας να επενδύσετε συναισθηματικά σε μια σχέση ή να βιώσετε τραυματικές για εσάς καταστάσεις, όπως π.χ. εγκατάλειψη, απόρριψη, αδιαφορία, μπορεί να επιτείνουν τα συμπτώματα. Μιλήστε αρχικά με έναν ψυχολόγο για να επεξεργασθείτε το συναισθηματικό υπόβαθρο του προβλήματος και μην πιέζετε προκαταβολικά τον εαυτό σας να καταφέρει να έχει στύση, απλώς αφήστε τον ελεύθερο από σκέψεις.

Λαιμαργία στον άνδρα

Είμαι 30 ετών, άνδρας, υπέρβαρος και εδώ και κάποιους μήνες τρώγω καθημερινά υπερβολικές ποσότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχω συνείδηση του εαυτού μου και μετά πέφτω σε κατάθλιψη.

Στην επεισοδιακή υπερφαγία το άτομο συστηματικά χάνει τον έλεγχο απέναντι στο φαγητό μέχρις ενός σημείου κορεσμού, χωρίς ωστόσο να προκαλεί εμετό μετά τα γεύματα, όπως αντίστοιχα χαρακτηρίζεται η ψυχογενής βουλιμία. Η ντροπή, οι ενοχές, η αποστροφή για τον εαυτό και συμπτώματα κατάθλιψης όπως η ανηδονία, η απόσυρση, οι αυτομομφές και ο καταλυτικός αρνητισμός που διέπει την καθημερινή σκέψη του ατόμου είναι χαρακτηριστικές. Η κατάθλιψη ενισχύει τα υπερφαγικά επεισόδια και έτσι εγκλωβίζεστε σε έναν φαύλο κύκλο. Φαίνεται ότι η σχέση σας με το φαγητό είναι συναισθηματική, λειτουργεί δηλαδή ως ένας μηχανισμός «ρύθμισης» βαθύτερων δυσκολιών που δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε ή που συνειδητά δεν έχετε την επίγνωσή τους. Λόγω ηλικίας και πολύ βάρους έχετε παράγοντες προδιάθεσης στην επεισοδιακή υπερφαγία καθότι είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται στην ηλικία των 20-50 και είναι συχνότερη σε παχύσαρκα άτομα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με επεισοδιακή υπερφαγία τείνουν σύμφωνα με τις έρευνες να νιώθουν ντροπή, αν το συναίσθημα αυτό στους άνδρες συνδέεται με τη δυσαρέσκεια με το σώμα τους ενώ στις γυναίκες συνδέεται περισσότερο με την ενασχόληση με το βάρος τους. Ζητήστε τη βοήθεια ψυχολόγου για να αναζητήσετε μαζί τις συναισθηματικές δυσκολίες που κρύβονται πίσω από τα συμπτώματα υπό την παράλληλη επίβλεψη διατροφολόγου.

Διαχείριση παχυσαρκίας στην οικογένεια

Είμαι 33 ετών γυναίκα και η μητέρα μου είναι γιατρός, 62 ετών και παχύσαρκη. Η λύση στα πάντα είναι το φαγητό. Αδυνατεί να κάνει δίαιτα ή να πάρει ιατρική βοήθεια παρότι πάσχει από στηθάγχη και ό,τι προσπάθεια κάνω για να τη βοηθήσω αποτυγχάνει. Φοβάμαι για την επιβίωσή της.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να την πείσετε να επισκεφθείτε ψυχίατρο αρχικά για να ξεπεράσει την πιθανή κατάθλιψη. Η φαρμακευτική αγωγή θα της ενισχύσει το κίνητρο να βοηθήσει τον εαυτό της και να φροντίσει για τη σωματική της υγεία. Βρίσκεστε αντιμέτωπη με μια μεγάλη ματαίωση. Δίχως τη δική της βούληση η αλλαγή μοιάζει αδύνατη. Προσπαθείτε να θεραπεύσετε ένα πρόβλημα για το οποίο δεν είστε υπεύθυνη, ούτε μπορείτε να έχετε τον έλεγχο στο πώς θα εξελιχθεί, όσο εκείνη παραμένει παθητική απέναντι στην υπόθεση της ζωής της. Η αυτοκαταστροφικότητά της είναι εν μέρει μια επιλογή δική της. Η μητέρα σας είναι η μόνη που μπορεί να πάρει την ευθύνη της ζωής της στα χέρια της. Πρέπει να βάλετε όρια στο πόσο επιτρέπετε στην αντίσταση και την άρνηση της μητέρας σας να βοηθηθεί να φθείρουν τη δική σας τη ζωή γιατί, αν όχι, γίνεστε υπό μίαν έννοια αυτοκαταστροφική και εσείς. Καμιά φορά πρέπει να αντέχουμε το γεγονός ότι η ζωή των άλλων, όσο και να τους αγαπάμε, δεν είναι η δική μας.