27/2/2012

Η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν), πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με τους κατοίκους της Ελαφονήσου, ανακοινώνει την Φάση Γ’ της μελέτης PERSEAS (Prospective Evaluation of vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 20-27 Σεπτεμβρίου 2014.

Όπως κάθε χρόνο από το 2012, η ερευνητική ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. θα βρεθεί στην Ελαφόνησο Λακωνίας για να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις στον πληθυσμό του νησιού, στο πλαίσιο της πενταετούς προοπτικής μελέτης παρατήρησης PERSEAS. Το πρόγραμμα αφορά την διαχρονική καταγραφή των μεταβολών των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε δείγμα κλειστού τύπου πληθυσμού, με στόχο την αναγωγή των αποτελεσμάτων στο σύνολο των Ελλήνων. Καθώς το πρόγραμμα διανύει πλέον το τρίτο έτος διεξαγωγής του, τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα τις συγκρίσιμες μεταβολές των καρδιομεταβολικών παραγόντων ανά έτος, όπως είναι η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και ο διαβήτης, σε συνάρτηση με τις συνήθειες ζωής αναδεικνύοντας, συνεπώς, τις ανάγκες πρόληψης του πληθυσμού.

Η μελέτη PERSEAS πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Δήμου Ελαφονήσου, την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Abbott. Η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η εξαγωγή συμπερασμάτων με όφελος στην υγεία και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων, η σημασία της πρόληψης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και η πρωτοτυπία της μελέτης ως προοπτική παρακολούθηση καρδιαγγειακού κινδύνου σε έναν «κλειστού τύπου» πληθυσμό είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η Abbott Ελλάς επέλεξε να στηρίξει και να εντάξει την πενταετή μελέτη στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της. Εξάλλου, όλα τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι του προγράμματος ταυτίζονται με τις βασικές αξίες της Abbott Ελλάς, την Πρωτοπορία, την Αντοχή στο Χρόνο, την Μέριμνα και τις Επιτεύξεις.

Οι κάτοικοι της Ελαφονήσου θα έχουν την ευκαιρία για 8 ημέρες να υποβληθούν δωρεάν σε εξετάσεις για τον έλεγχο των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, από τους εξειδικευμένους ιατρούς που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. Οι εξετάσεις αφορούν μετρήσεις δεικτών παχυσαρκίας, σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, λιπιδαιμικού προφίλ, καρδιογράφημα, triplexκαρδιάς, σπιρομέτρηση και πολλές άλλες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις.

Με την στήριξη και εμπιστοσύνη τους προς το πρόγραμμα και την συνεργασία που έχουν χτίσει με την Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., οι Ελαφονησιώτες αποτελούν πλέον δείγμα σταθμό για την ετήσια καταγραφή των καρδιομεταβολικών παραγόντων και την συνεισφορά στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη όλου του πληθυσμού της Ελλάδας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν εξάλλου βασική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην χώρα μας, όπως και σε όλες τις κοινωνίες Δυτικού Τύπου. Εκτός από το σημαντικό όφελος στην υγεία όλων, η πρόληψη συμβάλλει και στην μείωση του οικονομικού κόστους που επιβαρύνει το σύστημα υγείας αλλά και τους ασθενείς, στην προσπάθεια για  αντιμετώπιση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτελέσματα της Φάσης Β’, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 5-12 Οκτωβρίου 2013 σε 326 μόνιμους κατοίκους της Ελαφονήσου άνω των 12 ετών, θα ανακοινωθούν στο κοινό στο προσεχές διάστημα και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.perseas-project.gr, μαζί με όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν):

Η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων είναι μια Ιατρική Επιστημονική, μη ΚερδοσκοπικήΕταιρεία, που απαρτίζεται από ένα πλήθος γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Ιδρύθηκε το 2008 και έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των λειτουργών υγείας αλλά και του γενικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των αιτιών (καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου) που τα προκαλούν. Η ΕΜΠΑΚΑΝ σχεδίασε, υλοποιεί και υποστηρίζει επιστημονικά την μελέτη PERSEAS από το 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από