Στην πρόσφατη συνέντευξή του στις 23/3/2014 στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στα ακόλουθα σημεία:

1. Οι λαοί των χωρών που μας δάνεισαν χρήματα, στο πλαίσιο του τελευταίου Μνημονίου, δεν επιβαρύνθηκαν, αφού υπέγραψαν απλώς ως εγγυητές για τον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.

2. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει το κούρεμα του χρέους κατά 40%-60%. Οπερ εστί μεθερμηνευόμενο: θα απαιτηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να περάσουν νόμους στα εθνικά κοινοβούλια, προκειμένου να προβλέψουν στους επόμενους προϋπολογισμούς τους ένα αρκετά παχυλό «χρηματικό δώρο» προς την Ελλάδα.

3. Εάν η ΕΕ δεν δεχθεί το κούρεμα των δανεικών, τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει τις δόσεις του χρέους, προκειμένου αυτές να διοχετευθούν στην ανάπτυξη.

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις συνιστώσες του και τις παλινωδίες του προέδρου του και των επιτελών του. Πλην όμως οι προκλήσεις είναι πολλές και δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες. Τελικά, έχω την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας είτε δεν έχει επίγνωση των λεγομένων του είτε πιστεύει ότι τα όσα σήμερα λέει αύριο θα έχουν ξεχαστεί και, επομένως, μπορεί να αλλάζει απόψεις όπως αλλάζει πουκάμισο.

Ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποπληρώσει ένα ομόλογο, ας πούμε το 2015, τότε θα κληθεί να το πληρώσει ο εγγυητής. Συνέπεια αυτής της άρνησης πληρωμής θα είναι οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να υποχρεωθούν να φέρουν προς ψήφιση στα κοινοβούλια νομοσχέδια για τροποποίηση των προϋπολογισμών του 2015, προκειμένου να βρουν χρήματα να πληρώσουν το χρέος της Ελλάδας. Οι βέβαιες συνέπειες μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες:

(α) Η ροή των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και του εναπομείναντος ΕΣΠΑ 2006-2012 προς την Ελλάδα σταματά άμεσα.

(β) Η χώρα ανακηρύσσεται αφερέγγυα, δηλαδή θεωρείται ατάκτως χρεοκοπημένη, και οι πιστώσεις για εισαγωγή καυσίμων, πρώτων υλών για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, φαρμάκων, ανταλλακτικών μηχανημάτων και άλλων αγαθών πραγματοποιούνται μόνο με μετρητά.

(γ) Η έλλειψη ρευστότητας συνεπάγεται τη στάση πληρωμών εντός της χώρας, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ακόμη και του τουρισμού, και την ανεξέλεγκτη εξαθλίωση της κοινωνίας.

(δ) Δεν υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης των εξαγωγών, αφού οι πηγές ροής ρευστού και τα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων στερεύουν.

(ε) Η χώρα υποχρεούται να κόψει χρήμα σε άλλο φυσικά νόμισμα, πλην του ευρώ.

(στ) Ο πληθωρισμός αρχίσει τον ξέφρενο ανοδικό ρυθμό και η υποτίμηση των καταθέσεων των Ελλήνων είναι ραγδαία. Εννοώ φυσικά όσων καταθέσεων μείνουν στις ελληνικές τράπεζες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εξαθλίωσης, υπό τον φόβο της μείωσης της αγοραστικής αξίας των καταθέσεων.

Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ήδη, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαιώνει, τη μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων και την επιστροφή των κερδών που εξασφάλισε η ΕΚΤ από την αγορά προγενέστερων ελληνικών ομολόγων. Ετσι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, εφόσον είναι σωστές οι πληροφορίες που διοχετεύει η κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης , θα ανέλθουν το πολύ στο 40% των 83 δισ. ευρώ, που ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας. Η επίτευξη δε τόσο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 όσο και του πλεονάσματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών 2013 (δες πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ) διασφαλίζει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.

Οι εναλλακτικές λύσεις τόσο στη λιτότητα και στην ανεργία που συνεπάγεται η συντηρητική πολιτική, που επιβάλλεται από τη Γερμανία στην Ευρώπη, όσο και στον αριστερίστικο λαϊκισμό που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν. Παρά τη διασπαστική πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ στην κοινωνική απαίτηση της δημιουργίας του τρίτου πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και την ατολμία των δυνάμεων που πήραν την πρωτοβουλία στην ίδρυση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης πολιτών και όχι κομματικών μηχανισμών, η πρωτοβουλία των 58+ οφείλει να έχει συνέχεια. Ασχέτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, η επόμενη ημέρα θα είναι γεμάτη προκλήσεις για συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας για το επόμενο βήμα στη διακυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής και ουσιαστικά ενωμένης Ευρώπης.

Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης