Είναι η αγαπημένη εφαρμογή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Και από τις 19 Φεβρουαρίου είναι το νέο απόκτημα του facebook: το WhatsApp, η δημοφιλέστερη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για smartphones στον κόσμο, πέρασε στα χέρια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος αποφάσισε να ξοδέψει 19 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει τον μεγαλύτερο ίσως εχθρό του. Σοφή κίνηση: χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, φίλησέ το.
Τι είναι όμως το WhatsApp και πώς είναι δυνατόν να κοστίζει τόσο ακριβά; Πρόκειται στην κυριολεξία για μια επανάσταση στην επικοινωνία, μεγαλύτερη από αυτή που έφερε το ίδιο το facebook, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις μέσα σε πέντε χρόνια απέκτησε σχεδόν μισό δισ. χρήστες, κάτι που το κοινωνικό δίκτυο κατάφερε στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα (Android, iPhone, BlackBerry, Nokia και Windows Phone) και επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες και ηχητικά αρχεία εντελώς δωρεάν –για την ακρίβεια, μετά τους πρώτους 12 μήνες η υπηρεσία χρεώνεται μόλις 0,89 ευρώ τον χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουν πρόσβαση στο Ιnternet.

Στην Ελλάδα το SMS κοστίζει 0,125 ευρώ. Κάντε τον υπολογισμό: αν κάποιος στέλνει 20 γραπτά μηνύματα την ημέρα, στο τέλος του μήνα θα κληθεί να πληρώσει 75 ευρώ. Αν όμως χρησιμοποιήσει WhatsApp, δεν θα πληρώσει απολύτως τίποτε.

Το WhatsApp αποτελεί σήμερα τον δημοφιλέστερο τρόπο αποστολής μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, συνιστώντας απειλή όχι μόνο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (το 2012 εκτιμάται ότι έχασαν 23 δισ. δολάρια σε έσοδα εξαιτίας των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων) αλλά και για το facebook.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, το κοινωνικό δίκτυο «όχι μόνο διολισθαίνει αλλά ουσιαστικά είναι νεκρό» καθώς οι νέοι το εγκαταλείπουν ως κύριο μέσο επικοινωνίας και στρέφονται στις εφαρμογές messaging όπως το WhatsApp. Πώς απάντησε το κοινωνικό δίκτυο σε αυτή την απειλή; Την αγόρασε!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά του γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης μέσω της οποίας ο Ζάκερμπεργκ φιλοδοξεί να ελέγξει την παγκόσμια αγορά των μηνυμάτων.

«Οι υπηρεσίες του WhatsApp είναι εξαιρετικά πολύτιμες» είπε ο 29χρονος ιδρυτής του facebook. «Κανείς στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εφαρμογής η οποία αριθμεί περισσότερους από 450 εκατ. χρήστες, ενώ κάθε μέρα προστίθενται ένα εκατομμύριο νέα μέλη!

Το παιχνίδι της μοίρας. Το WhatsApp δημιουργήθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Yahoo: τον Γιαν Κουμ, έναν ουκρανό μετανάστη στην Αμερική ο οποίος παράτησε το πανεπιστήμιο, και τον απόφοιτο του Στάνφορντ Μπράιαν Ακτον.

Ο τελευταίος, μάλιστα, εμπλέκεται σε ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας το οποίο στοίχισε στον Ζάκερμπεργκ πάρα πολλά χρήματα. Για την ακρίβεια, 19 ολόκληρα δισεκατομμύρια δολάρια –όσο κόστισε η εξαγορά.

Μόλις πέντε χρόνια πριν ο Ακτον είχε κάνει αίτηση για να εργαστεί στο facebook. Το κοινωνικό δίκτυο όμως του είχε κλείσει την πόρτα στα μούτρα. «Το facebook με απέρριψε. Ανυπομονώ για την επόμενη περιπέτεια της ζωής μου» έγραψε εμφανώς απογοητευμένος στο twitter.

Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η επόμενη περιπέτεια να του αποφέρει τόσα χρήματα όσα πιθανότατα δεν θα έβλεπε σε όλη του τη ζωή αν είχε προσληφθεί στο facebook.

Η δημιουργία του WhatsApp οφείλεται εν μέρει στα βιώματα του συνεταίρου του Ακτον από τη χώρα του, η οποία πρόσφατα πέρασε μία από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. «Μεγάλωσα σε μια κοινωνία όπου όλα όσα έκανες παρακολουθούνταν, καταγράφονταν και καρφώνονταν από χαφιέδες» έχει δηλώσει ο Γιαν Κουμ, ο οποίος θέλησε να φτιάξει μια εφαρμογή που θα δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να επικοινωνεί με ασφάλεια.

Το WhatsApp είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για smartphones στον κόσμο. Δεν είναι όμως η μόνη: το ιαπωνικό Line και το κινεζικό WeChat, ήδη εξαιρετικά δημοφιλή στην Ασία, επιχειρούν τους τελευταίους μήνες άνοιγμα στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική αγορά, παρέχοντας, εκτός από μηνύματα, παιχνίδια και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παράλληλα, άλλες υπηρεσίες όπως το κορεατικό KakaoTalk, το καναδικό Kik και το αμερικανικό Tango προσφέρουν στους χρήστες τους δωρεάν μηνύματα.

Δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις από τον Απρίλιο

Το WhatsApp θα προσφέρει από τον προσεχή Απρίλιο λειτουργία δωρεάν τηλεφωνικών κλήσεων μέσω κινητών τηλεφώνων – στα πρότυπα της ανταγωνιστικής εφαρμογής Viber. Εως σήμερα παρέχει τη δυνατότητα ηχογράφησης και αποστολής ηχητικών μηνυμάτων. H λειτουργία θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε χρήστες iOS και Android, με τα Windows Phone και τα Blackberry να ακολουθούν.

Οι ανταγωνιστές

Line. Με έδρα την Ιαπωνία, επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα κειμένου και ήχου, βίντεο και φωτογραφίες και να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοδιασκέψεις μέσω του Διαδικτύου. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε τηλέφωνα iPhone, Android, BlackBerry, Windows Phone και Nokia. Εχει 350 εκατ. χρήστες παγκοσμίως.

Kik. Επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων κειμένου, φωτογραφιών και ηχητικών αρχείων χρησιμοποιώντας το Ιnternet. Είναι διαθέσιμο για iPhone, Android, Windows Phone, Nokia και BlackBerry. Αριθμεί 100 εκατ. χρήστες σε όλον τον κόσμο.

Snapchat.Δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν φωτογραφίες και βίντεο τα οποία εξαφανίζονται λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποστολή τους. Εχει γνωρίσει απρόσμενη δημοτικότητα, κυρίως διότι δίνει την αίσθηση της ασφάλειας.

WeChat. Είναι η πρώτη εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων που δημιουργήθηκε στην Κίνα. Οι χρήστες της έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου και φωνής, φωτογραφιών και emoticons. Εσχάτως το WeChat επιχειρεί, με αρκετά μεγάλη επιτυχία, άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

KakaoTalk. Η κορεατική εφαρμογή-φαινόμενο. Εκτιμάται ότι το 93% των κατόχων έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην ασιατική χώρα έχουν εγκαταστήσει και χρησιμοποιούν το app. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες.

Viber.Εμφανίστηκε ως ανταγωνιστής του Skype προσφέροντας δωρεάν φωνητικές κλήσεις. Γρήγορα όμως επεκτάθηκε ως πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον ιαπωνικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten έναντι 900 εκατ. δολαρίων.