«Μην χρησιμοποιείτε καθημερινά τα εσώρουχα-κορσέδες που “διαμορφώνουν” το σώμα»: αυτό συνιστούν βρετανοί και αμερικανοί ειδικοί, οι οποίοι συσχετίζουν την συχνή και παρατεταμένη χρήση τους με πολλά δεινά για την υγεία - από τις καούρες και τα προβλήματα στην μέση μέχρι τις θρομβώσεις, τους κιρσούς και τις επίμονες δερματοπάθειες.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Τζόναθαν Ουίλσον, χειρουργός εντέρου στην London Clinic, το πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης οφείλεται στο ότι το στομάχι βρίσκεται στην αριστερά πάνω πλευρά της κοιλιάς, ανάμεσα στον ομφαλό και το στέρνο - ακριβώς στο σημείο όπου φτάνουν τα εσώρουχα κορσέδες που καλύπτουν την κοιλιά.

«Τα εσώρουχα αυτά πιέζουν τα εσωτερικά όργανα και η πίεση στον στόμαχο μπορεί να ωθήσει το όξινο περιεχόμενό του προς τον οισοφάγο», είπε. Όταν συμβεί αυτό, το επακόλουθο είναι το αίσθημα καύσου που αποκαλείται “καούρες”.

«Αν μία γυναίκα δεν έχει ακόμα πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά έχει προδιάθεση να την εκδηλώσει, η χρήση τόσο σφικτού εσώρουχου μπορεί να την ενεργοποιήσει», προειδοποίησε ο δρ Ουίλσον.

«Αν μια γυναίκα ήδη έχει καούρες, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί καθόλου τα εσώρουχα αυτά. Όσον αφορά τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες είναι και οι συχνότερες χρήστριες τέτοιων εσωρούχων, αυτές ήδη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διότι το περιττό σωματικό λίπος σπρώχνει προς τα πάνω το στομάχι.

Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιούν εσώρουχα κορσέδες για να φορέσουν ένα νούμερο μικρότερο, θα ωφελήσουν πολύ περισσότερο την υγεία τους κάνοντας δίαιτα και γυμναστική».

Καούρες και οισοφάγος Barrett

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή: υπολογίζεται ότι το 25% των Ελλήνων βασανίζονται από τις καούρες, αλλά και από την πικρή γεύση στο στόμα, τον χρόνιο βήχα και την δυσφαγία (δυσκολίες στην κατάποση) που συχνά την συνοδεύουν, επειδή τα οξέα του στομάχου τραυματίζουν τον οισοφάγο και οδηγούν στην εμφάνιση ελκών (πληγών) και ουλών, που του προκαλούν στένωση.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι χρόνιες καούρες που δεν αντιμετωπίζονται, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, κατά τον δρα Ουίλσον.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν οι καούρες εξελίσσονται σε μία διαταραχή που αποκαλείται οισοφάγος Barrett και ουσιαστικά είναι η εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου. Δίχως θεραπεία, η διαταραχή αυτή, που θεωρείται προκαρκινική κατάσταση, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

«Δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι πάσχοντες από οισοφάγο Barrett, ενώ ο κίνδυνος εκδηλώσεώς του είναι αυξημένος στις ηλικίες άνω των 50 ετών», διευκρίνισε ο δρ Ουίλσον. «Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεται οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο».

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι δυνητικοί κίνδυνοι για το πεπτικό, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ο δρ Τζων Κέμερλε, καθηγητής Ιατρικής & Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια,εξήγησε στην «Huffington Post» ότι τα εσώρουχα κορσέδες αντενδείκνυνται για τους ασθενείς με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο αυτό, που κοινώς αποκαλείται «σπαστική κολίτιδα», είναι λειτουργική ανωμαλία του εντέρου και προκαλεί πόνο και δυσφορία στην κοιλιά, σε συνδυασμό με αλλαγές στις κενώσεις για περίοδο μεγαλύτερη των τριών μηνών.

«Όταν κάποιος έχει αδυναμία στο κατώτερο πεπτικό και τάση προς την διάρροια, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πιέσεως μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια ακράτειας κοπράνων», είπε ο δρ Κέμερλε.

Και ο δρ Ουίλσον πρόσθεσε ότι η πίεση που ασκούν τα εσώρουχα κορσέδες στα έντερα είναι τέτοια, που μπορεί να αλλάξει την διάβαση του εντέρου - και οτιδήποτε την διαταράσσει αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στην έξαρση του συνδρόμου, το οποίο υπολογίζεται ότι προσβάλλει πάνω από έναν στους δέκα ενήλικες.

Ένα άλλο πρόβλημα, κατά τον δρα Ουίλσον, είναι ότι η συμπίεση των εντέρων από τα εσώρουχα κορσέδες μπορεί να εμποδίσει την πέψη. «Είναι όπως όταν κάποιος τρώει πολύ και αναγκάζεται να χαλαρώσει τη ζώνη του», είπε παραστατικά. «Αυτό το κάνει γιατί αισθάνεται πως η κοιλιά του (στην πραγματικότητα τα έντερα) χρειάζεται χώρο για την διάβαση του φαγητού.

Αν, όμως, κάποιος δεν χαλαρώσει την πίεση, όπως γίνεται όταν φοράει στενά εσώρουχα, θα παρεμποδιστεί η πέψη και το επακόλουθο μπορεί να είναι αέρια και τυμπανισμός (φούσκωμα)».

Κακή στάση σώματος και πόνος στη μέση

Η χρήση των εσωρούχων κορσέδων μπορεί επίσης να εξασθενήσει τους μυς της κοιλιάς και να πλήξει την στάση του σώματος, κατά τον οστεοπαθητικό Ρόμπερτ Σανκς, διευθυντή της κλινικής The Harley Street Spine Clinic. Όπως εξήγησε, την κοιλιά περικλείει ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς - ο βαθύτερος κοιλιακός μυς, ο ρόλος του οποίου είναι να σταθεροποιεί τον κορμό και τη σπονδυλική στήλη.

Όταν όμως ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί συνεχώς ένα στήριγμα γύρω από τον κορμό του, ο μυς αυτός εξασθενεί. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση υποστηρίγματος κάνει τον κόσμο να μην δίνει προσοχή στην στάση του σώματός του. Όταν, λοιπόν, κάποιος βγάλει τα εσώρουχα, ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς δεν θα μπορεί να κρατήσει σε καλή στάση τον κορμό του σώματος.

Ακόμα χειρότερα, όμως, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα όταν πιέζονται από έναν κορσέ. Οι αρθρώσεις αυτές λέγονται ζυγοαποφυσιακές,βρίσκονται στα πλάγια κάθε σπονδύλου και μαζί με τους μεσοσπονδυλίους δίσκους παίζουν ρόλο στην σταθερότητα και την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης.

Η ανεμπόδιστη κίνηση των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων είναι απαραίτητη για την καλή ενυδάτωση του δίσκου, ειδάλλως το επακόλουθο είναι πόνος.

Προβλήματα στα πόδια και θρομβώσεις

Μία άλλη δυνητική συνέπεια των εσωρούχων κορσέδων είναι ο πόνος και τα μουδιάσματα στα πόδια, εξαιτίας παραισθητικής μηραλγίας - μίας διαταραχής που εμφανίζεται όταν συμπιέζονται τα περιφερειακά νεύρα στους μηρούς, κατά την δρα Κάρεν Έρικσον, χειροπράκτη στην Κλινική Erikson Healing Arts στη Νέα Υόρκη.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα συγκεκριμένα εσώρουχα είναι σαν να φοράει ένας υγιής άνθρωπος σφικτούς ελαστικούς επιδέσμους στα πόδια του.

Για τον ίδιο λόγο, υπάρχει και κίνδυνος θρόμβωσης, κατά τον δρα Κωνσταντίνο Κυριακίδη, αγγειοχειρουργό στην The Private Clinic του Λονδίνου. «Οτιδήποτε επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, όπως τα περιοριστικά ρούχα, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εν των βάθει φλεβική θρόμβωση», προειδοποίησε.

Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη, διότι αν ο θρόμβος αποκολληθεί από τη θέση του μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονική εμβολή, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί περιστατικά ανθρώπων που έπαθαν θρομβοεμβολή εξαιτίας των λανθασμένων εσωρούχων.

Σε αντίθεση, εξάλλου, με ό,τι πιστεύουν πολλοί, τα εσώρουχα κορσέδες όχι μόνο δεν βελτιώνουν τους κιρσούς, αλλά τους επιδεινώνουν κιόλας, επισήμανε ο δρ Κυριακίδης.

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν είναι αδύναμα τα τοιχώματα των φλεβών και οι βαλβίδες τους και όταν το εσώρουχο είναι πάρα πολύ σφιχτό στο πάνω μέρος του ποδιού, η φλεβική κυκλοφορία μειώνεται ακόμα περισσότερο, οπότε υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθούν οι κιρσοί.

Και για όσους σπεύσουν να υποστηρίξουν πως οι κιρσοί ούτως ή άλλως αντιμετωπίζονται (και) με σφικτές, ελαστικές κάλτσες, ο δρ Κυριακίδης επισημαίνει ότι αυτές οι κάλτσες πιέζουν το πόδι από το πέλμα προς τα πάνω και όχι μόνο από τον μηρό.

Μία άλλη συνέπεια της κακής κυκλοφορίας του αίματος εξαιτίας της πίεσης από τα εσώρουχα είναι το πρήξιμο των αστραγάλων, αλλά και αίσθημα πόνου στους άκρους πόδες, πρόσθεσε ο δρ Κυριακίδης.

Δερματοπάθειες και ακράτεια

Το δέρμα επίσης υποφέρει όταν το πιέζουν καθημερινά τα εσώρουχα κορσέδες - και ένας κίνδυνος είναι η εμφάνιση μολύνσεων που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα σφικτά εσώρουχα «παγιδεύουν» την υγρασία στο δέρμα και το καθιστούν ευάλωτο στη μόλυνση από μύκητες και βακτήρια, εξήγησε η δρ Μάριαν Μικάιλ, δερματολόγος στην Κλινική Spring Street Dermatology της Νέας Υόρκης .

Η πιο συχνή τέτοιου είδους λοίμωξη είναι η θυλακίτιδα, που εμφανίζεται όταν παγιδεύονται βακτήρια στους θυλάκους των τριχών και δημιουργούνται μεγάλα σπυριά γεμάτα πύον. Η θυλακίτιδα είναι πολύ συχνή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, καθώς και στους πάσχοντες από διαβήτη, διότι τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένα εξάνθημα, συχνά στις πτυχές του δέρματος, το οποίο είναι κόκκινο, προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή εξίδρωση (τρέχει υγρό), κατά την δερματολόγο δρα Σαμάνθα Μπάουντινγκ, από το Λονδίνο.

Τα εσώρουχα κορσέδες μπορεί τέλος να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακράτεια ούρων από προσπάθεια (stress incontinence), η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουροδόχου κύστεως και προκαλείται από οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην κοιλιά, κατά την δρα Έρικσον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από