Προσπαθείτε να αδυνατίσετε; Αν ναι, παίξτε Tetris, συνιστούν βρετανοί ψυχολόγοι, οι οποίοι διαπίστωσαν πως μόλις τρία λεπτά παιχνιδιού αρκούν για να μειωθεί η λαχτάρα για λίπη και τσιμπολόγημα.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Appetite», το Tetris «κόβει» τη λαιμαργία αποσπώντας την προσοχή του εγκεφάλου και εμποδίζοντάς τον έτσι να απεικονίσει νοερώς το φαγητό που προκαλεί τη λαχτάρα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Νόησης του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ πραγματοποίησαν τη μελέτη σε περισσότερους από 100 άνδρες, ηλικίας 18 έως 30 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να βαθμολογήσουν την ένταση της λαχτάρας που ένιωθαν για παχυντικά φαγητά.

Την ώρα που ένιωθαν τη λαχτάρα να τσιμπολογήσουν κάτι παχυντικό, οι μισοί από αυτούς έπαιξαν Tetris για τρία λεπτά, ενώ οι άλλοι μισοί περίμεναν το κομπιούτερ να «φορτώσει» το παιχνίδι.

Όσοι έπαιξαν Tetris ανέφεραν μείωση κατά 24% της λαχτάρας τους για την παχυντική λιχουδιά, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κατορθώσει να παίξουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Ψυχολογίας δρες Τζάκι Αντρέιντ και Τζων Μέι, λένε ότι το εύρημά τους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για όσους προσπαθούν να μην «χαλάσουν» τη δίαιτά τους, αλλά και για όσους παλεύουν να κόψουν το τσιγάρο ή να περιορίσουν το αλκοόλ.

«Τα επεισόδια της λαχτάρας συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά, στη διάρκεια των οποίων ο πάσχων “βλέπει” νοερώς αυτό που λαχταράει και την ικανοποίηση που θα αποκομίσει από αυτό», εξήγησε η δρ Αντρέιντ.

«Τα συναισθήματα αυτά είναι τόσο ισχυρά ώστε πολύ συχνά υποκύπτει κανείς. Όμως με τη βοήθεια του Tetris, ο εγκέφαλος παύει να δημιουργεί αυτές τις δελεαστικές εικόνες και η λαχτάρα φθίνει».