«Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι γεμάτο προκλήσεις και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

«Η εφαρμογή (της συμφωνίας) αποτελεί πρόκληση και θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Αστον στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο.

Η ίδια σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συμφώνησαν και οι δύο ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

«Πρέπει να γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ορθή διαδικασία, και πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», τόνισε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε την Πέμπτη στην Ουκρανία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Αστον απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν στην ΕΕ οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο.

«Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που θα μας δώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε» τη συμφωνία στην Ουκρανία και κάλεσε να εφαρμοστεί «στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα», σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Μετά τις απαράδεκτες, αδικαιολόγητες, ανυπόφορες βιαιότητες που βύθισαν στο πένθος την Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί την εφαρμογή στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα της συμφωνίας που μόλις υπεγράφη», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν να εξέλθει (η χώρα) από την τρέχουσα κρίση και να προωθηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία».

«Χαίρομαι για τη σημερινή συμφωνία η οποία προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία και να σταματήσει η βύθιση στον εφιάλτη για την Ουκρανία και τον λαό της», επισήμανε ο Κάμερον.

Η συμφωνία αυτή «θα πρέπει να προωθήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση στην κρίση», εκτίμησε ο βρετανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς, η κυβέρνησή του και η αντιπολίτευση πρέπει να πάνε πιο μακριά και να συγκεκριμενοποιήσουν τη συμφωνία βάσει του χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε».

«Το σύνταγμα του 2004 θα πρέπει να αποκατασταθεί τις δύο επόμενες ημέρες και θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι τις αρχές Μαρτίου», διευκρίνισε ο Κάμερον.

«Ελπίζω ότι αυτό θα επαναφέρει την ηρεμία στους δρόμους του Κιέβου και σε όλη τη χώρα», ευχήθηκε. «Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ήταν φρικτές και η σκέψη που είναι με όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και με τους τραυματίες», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Αυτές οι σκηνές σφαγής είναι πραγματικά συγκλονιστικές και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», κατέληξε ο Κάμερον.