Με δύο εκατομμύρια λίρες χρηματοδοτεί η βρετανική κυβέρνηση πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών σε αυτές. Το πρόγραμμα, διάρκειας 24 μηνών, θα δώσει τη δυνατότητα σε 1.500 παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες προέλευσής τους και θα καλύψει –εξ ολοκλήρου μέσω του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών –τα έξοδα επανένταξής τους σε αυτές (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Μπανγκλαντές, Μαρόκο, Αίγυπτος, Ινδία, Νιγηρία και Σουδάν). Κατά τον ίδιο τρόπο θα επανενταχθούν και 75 μετανάστες-μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, θύματα παράνομης εμπορίας ανθρώπων και μετανάστες με ιατρικές ανάγκες.

Στη χθεσινή εκδήλωση της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας για την παρουσίαση της επίσημης έναρξης του προγράμματος, τόσο από τον πρεσβευτή Τζον Κίτμερ όσο και από την αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Λόρα Τόμσον τονίστηκε ότι η χρηματοδότηση αυτή υπογραμμίζει την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου πως οι ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πιέσεις θα πρέπει αντιμετωπιστούν μέσα από πρακτική συνεργασία, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς η παράνομη μετανάστευση χωρίς διαχείριση και έλεγχο μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

«Η Βρετανία παραμένει ο τελικός προορισμός για πολλούς από τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η χρηματοδότηση αυτή από τη βρετανική κυβέρνηση έχει ως τελικό στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης» ανέφερε ο κ. Κίτμερ. «Η Ελλάδα αποτελεί πρωταθλήτρια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά στις επιστροφές, γεγονός που δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΟΜ» επισήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι το ποσό των δύο εκατομμυρίων λιρών που η βρετανική κυβέρνηση συνεισφέρει –δεκαπλάσιο σε σχέση με παλαιότερη αγγλική οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα –συνιστά «πολύ μεγάλη οικονομική βοήθεια» που «πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι από τον Αύγουστο του 2012 έως περίπου τα μέσα του 2015 θα έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στις πατρίδες τους περισσότεροι από 100.000 παράνομοι μετανάστες, «αριθμός που πριν από λίγα χρόνια θα φαινόταν εξωπραγματικός».