Στην παρατεταμένη ζέστη που επικρατεί στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, και η οποία είναι περίπου επτά βαθμούς υψηλότερη από τα μέσα για την εποχή επίπεδα, οφείλονται τα σύννεφα ομίχλης που κάλυψαν χθες τη Νότια Αττική, τις Κυκλάδες και τη Βορειοανατολική Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται συχνά και έχει καταγραφεί στη χώρα μας τέσσερις φορές τα τελευταία 25 χρόνια» ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Ο ίδιος λέει μάλιστα πως το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας είναι ζεστός με μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα 3,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της εποχής, δημιούργησε πρόσφορες συνθήκες για την εμφάνιση της ομίχλης.

Αυτές οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας τη δημιουργία θερμών και υγρών αερίων μαζών. Η επικράτηση, όπως λέει ο κ. Θ. Κολυδάς, νότιων και νοτιοδυτικών ανέμων στη θάλασσα, βαθιά μέσα στο Αιγαίο Πέλαγος, συνέβαλε στην αύξηση της θερμοκρασίας της. Αυτές οι αέριες μάζες, καθώς άρχισαν να κινούνται προς τις παράκτιες εκτάσεις συνάντησαν ψυχρότερα αέρια ρεύματα με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια νέφη ομίχλης, γεμάτα από συμπυκνωμένους υδρατμούς, που κάλυψαν περιοχές της Αττικής, των Κυκλάδων και της Βορειοανατολικής Ελλάδας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή ώστε η ορατότητα ήταν αδύνατη πέρα από λίγα μέτρα. Η ομίχλη ενδέχεται να κάνει και σήμερα την εμφάνισή της, όμως το φαινόμενο δεν θα έχει την ίδια ένταση όπως την Τρίτη.

Ο κ. Θ. Κολυδάς λέει στα «ΝΕΑ» πως αυτό το είδος ομίχλης, που λέγεται ομίχλη μεταφοράς, δεν είναι κάτι που παρατηρείται συχνά στην Αττική. Σχηματίστηκε όμως όταν οι θερμές αέριες μάζες από τη θάλασσα συνάντησαν πάνω από τον Σαρωνικό ψυχρότερα ρεύματα.

Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο στη βορειοανατολική χώρα, όπου η θάλασσα παραμένει ζεστή καθώς δεν έχει σημειωθεί εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών από τα Δαρδανέλλια.