Η μοναξιά και η φτώχεια είναι πιο επικίνδυνες για τη ζωή απ’ ό,τι η παχυσαρκία, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Μελετώντας περισσότερους από 2.000 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω, διαπίστωσαν πως όσοι ανέφεραν την μεγαλύτερη μοναξιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξαετίας που τους παρακολουθούσαν, σε σύγκριση με όσους δεν ήταν διόλου μοναχικοί.

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές ανέφεραν ότι νιώθουν μόνοι είχαν κατά 14% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους είχαν μέτρια κοινωνική ζωή.

Η φτώχεια φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, ενώ η παχυσαρκία τον αύξανε κατά σχεδόν 7%.

Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίστηκαν από τους ερευνητές ως ιδιαίτερα ανησυχητικά, διότι καθώς ο πληθυσμός γερνάει, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι.

Μία μελέτη για τη μοναξιά που δημοσιεύθηκε το 2012, έδειξε ότι στη Δύση περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους νιώθουν μοναξιά, με το 25% να γίνονται ακόμα πιο μοναχικοί καθώς περνούν τα χρόνια.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν τότε πει ότι η μοναξιά είναι χειρότερη τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα τρία τέταρτα είπαν ότι πιο δύσκολες ήταν οι νύχτες απ’ ό,τι οι μέρες.

Άλλες προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μοναξιά με πολυάριθμα προβλήματα υγείας – από την υπέρταση και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό έως την κατάθλιψη, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα John Cacioppo, καθηγητή Ψυχολογίας και διευθυντή στο Κέντρο Νοητικής & Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Σικάγου, παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

«Ο πόνος της μοναξιάς είναι εφάμιλλος με τον σωματικό», δήλωσε ο δρ Cacioppo. Και συνέστησε σε όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση «να το σκεφτούν δύο φορές» πριν αποφασίσουν να κάνουν μία «νέα αρχή» μόλις συνταξιοδοτηθούν, εάν αυτό σημαίνει να μετακομίσουν και έτσι να απομακρυνθούν από τους συγγενείς και τους φίλους τους.