Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με την ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση σε δράστες οικονομικών εγκλημάτων οι οποίοι θα επιστρέφουν στο Δημόσιο μαύρο χρήμα προβλέπονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αξιοποιεί «εδώ και τώρα» χρήματα που θεωρούνται προϊόν παρανόμων πράξεων αντί να περιμένει για χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει μία υπόθεση όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ετσι, όσοι διώκονται για τελωνειακά αδικήματα, απάτες εις βάρος τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, απιστία και υπεξαίρεση στην υπηρεσία ακόμα και με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου μπορούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα του νέου νόμου.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κατηγορούμενος με αίτησή του να προσφέρει το προϊόν του παράνομου πλουτισμού, ακόμα και αν είναι ήδη δεσμευμένο από τις δικαστικές Αρχές, στο δημόσιο με καταληκτικό όριο την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας της δευτεροβάθμιας δίκης του.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, ακόμα και αν η επαπειλούμενη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη, μπορούν να διεκδικήσουν χαμηλότερη ποινή ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας κατά την οποία παίρνουν την κρίσιμη απόφαση να επιστρέψουν στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου τα χρήματα.

Αν η επιστροφή γίνει μέχρι την απολογία στον ανακριτή, η ποινή από ισόβια μπορεί να πέσει σε φυλάκιση τριών ετών· αν γίνει στο στάδιο της πρωτόδικη δίκης, ο πήχης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα επτά χρόνια κάθειρξη, ενώ αν η επιστροφή γίνει στο Εφετείο, η ανώτερη ποινή είναι δέκα χρόνια κάθειρξη.

Ρητά εξαιρούνται από τις ευνοϊκές νομοθετικές προβλέψεις υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και διοικητές ΔΕΚΟ. Διατάξεις δηλαδή, στις οποίες ακόμα και αν επιθυμούσαν να ενταχθούν δεν θα μπορούσαν να επικαλεστούν, για παράδειγμα, ούτε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος ούτε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος –αν και οι δύο ούτως ή άλλως αρνούνται τις κατηγορίες ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν εισπράξει παρανόμως ούτε ένα ευρώ.