Αδειοδότηση επιχειρήσεων ακόμη και αυθημερόν προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας τους, ο οποίος εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ προς το τέλος του έτους, καθώς για να ενεργοποιηθεί χρειάζονται συνολικά… 21 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα από οκτώ διαφορετικά υπουργεία.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που παρουσίασε χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρουσία υπουργών και υφυπουργών από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, επιχειρεί να φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο αδειοδότησης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, από ένα μικρό κατάστημα μέχρι μια μεγάλη βιομηχανία.

Το σημερινό πλαίσιο αντικαθίσταται από ένα νέο εντελώς ηλεκτρονικό (portal) σύστημα έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης. Σε αυτό, ο επιχειρηματίας θα υποβάλλει μια απλή υπεύθυνη δήλωση («δήλωση αυτοσυμμόρφωσης») ότι διαθέτει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Ο έλεγχος θα γίνεται εκ ων υστέρων από ιδιωτικό πιστοποιημένο φορέα. Εκ των υστέρων επίσης η πολιτεία θα ελέγχει δειγματοληπτικά αν όλα όσα δήλωσε ο επιχειρηματίας ήταν αληθή, καθώς και αν ο ιδιώτης ελεγκτής έκανε σωστά τη δουλειά του.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις «χαμηλής όχλησης» δεν θα χρειάζεται καμία άδεια, μόνο μία δήλωση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στη ΔΟΥ.

Η υποχρέωση έκδοσης επιμέρους αδειών θα παραμείνει υποχρεωτική πριν από την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης μόνο για τις περιπτώσεις της βαριάς βιομηχανίας, όπως οι χημικές, οι τσιμεντοβιομηχανίες, τα ορυχεία, οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα απαιτεί ωστόσο να υπάρξει ένας συγκροτημένος χωροταξικός σχεδιασμός και χρήσεων γης (π.χ. το δασικό), καθώς και να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις εξαιρέσεις που δεν θα εμπίπτουν στο νέο αδειοδοτικό μοντέλο. Απαιτεί επίσης να εκδοθούν οι αποφάσεις για τους γενικούς και τους ειδικούς όρους αδειοδότησης, τα επιμέρους πρότυπα που θα ισχύσουν, τα παράβολα που θα πληρώνουν υποχρεωτικά όλες οι επιχειρήσεις, για τις αμοιβές των ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν να ελέγχουν και να πιστοποιούν τις επιχειρήσεις, για το πώς θα λειτουργήσει η Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη που θα δημιουργηθεί κ.λπ.