Δεν φαίνεται τελικά να τη γλιτώνουν από το κούρεμα των εγγυημένων τιμών που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες των περίπου 35.000 οικιακών φωτοβολταϊκών στέγης ανά την Ελλάδα, που με βάση τις περυσινές κυβερνητικές εξαγγελίες αρχικά είχαν εξαιρεθεί του μέτρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ακολουθήσουν την ίδια τύχη με τα 15.000 φωτοβολταϊκά πάρκα εδάφους στο πλαίσιο του επονομαζόμενου New Deal για τις ΑΠΕ.

Τα τελικά ποσοστά κουρέματος των τιμών για τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα διαμορφωθούν μάλλον κάτω του 30%, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική συμφωνία θα είναι πιο κοντά στην πρόταση των τραπεζών.

Εκπρόσωποι των τελευταίων συναντήθηκαν χθες με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου προκειμένου να μπουν οι τελικές πινελιές στο σχετικό νομοσχέδιο, που δεν αποκλείεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια ακόμη και σήμερα.

Η πρόταση των τραπεζών μιλούσε για περικοπές 26% – 27%, έναντι του αρχικού σεναρίου του ΥΠΕΚΑ για κούρεμα 40% – 45%, αλλά με την απαραίτητη προϋπόθεση να παραιτηθούν οι επενδυτές από τις πληρωμές τεσσάρων μηνών, τις οποίες και θα πρέπει να ξεχάσουν διά παντός.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των τραπεζών όπως της Πειραιώς και της Εθνικής, οι οποίες έχουν χορηγήσει το 80% του συνόλου των δανείων για φωτοβολταϊκά, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στα βασικά σημεία της, η συμφωνία που φαίνεται να έκλεισε χθες, προβλέπει επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων γύρω στα 5 χρόνια, επιμήκυνση της σύμβασης των επενδυτών με την Πολιτεία κατά 7 ακόμη χρόνια, από τα 20 σήμερα στα 27 χρόνια, και κούρεμα τιμών γύρω στο 10% για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα οικιακά, ενώ δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τις τιμές των αιολικών πάρκων, που βάσει του αρχικού σχεδίου επρόκειτο να κουρευτούν κατά 10%.

Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς διαφορετικά από την 1η Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕ για αυξήσεις 98% στο τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ), που μεταφράζονται σε σοβαρές επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς 7,5 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων.