Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι ο καπνός, αλλά και τα προϊόντα της καύσης του λευκού χαρτιού που τον περικλείει, έχουν βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα ενός άντρα.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, που αποδεικνύουν πως το κάπνισμα και οι εισπνεόμενες ουσίες προκαλούν το λεγόμενο «οξειδωτικό stress» και βλάπτουν τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος, ακόμη και αν οι παράμετροι του σπέρματος είναι φυσιολογικές.

Στους καπνιστές 20 τσιγάρων ημερησίως και πάνω έχει βρεθεί ότι τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να «κολλήσουν» πάνω στο ωάριο. Εχουν μάλιστα παρατηρηθεί ακόμη και βλάβες στο DNA (το γενετικό υλικό).

Οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές στους άντρες που δεν έχουν φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, αφού το κάπνισμα επιδεινώνει τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Η διακοπή πάντως του καπνίσματος αναστρέφει αυτή την κατάσταση.

Οσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, δυστυχώς υπάρχει μόνο μία επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι η πολύωρη χρήση του κινητού μπορεί να επηρεάσει πολύ τη γονιμότητα των ανδρών. Βέβαια, είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο ότι κάθε είδους έντονη και πολύωρη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποτελεί πλέον πάγια τακτική για την ιατρική κοινότητα η κρυοσυντήρηση του σπέρματος των αντρών με καρκίνο πριν από την έναρξη της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας τους.