Το πρώτο βιονικό χέρι που δίνει στον ακρωτηριασμένο τη δυνατότητα να αισθάνεται ό,τι αγγίζει «φοράει» από χθες ένας 36χρονος από τη Δανία. Είναι η πρώτη φορά που προσθετικό μέλος παρέχει την αίσθηση της αφής. Η τοποθέτηση του ψηφιακού άκρου έγινε στη Ρώμη, όταν ειδικοί ένωσαν τα νεύρα του αγκώνα με ηλεκτρόδια και ακολούθως τα συνέδεσαν σε ειδικό αισθητήρα που διαθέτει το τεχνητό μέλος. Ο αισθητήρας αυτός μεταφέρει και την αίσθηση της αφής στον εγκέφαλο.

Σε τραγωδία είχε μετατραπεί πριν από εννέα χρόνια μία ιδιαίτερη γιορτή για τον Ντένις Αμπο από τη Δανία. Τα βεγγαλικά που άναψε, αντί να εκτοξευθούν στον αέρα και να ανατιναχθούν, έσκασαν μέσα στην παλάμη του, με αποτέλεσμα ο Ντένις να χάσει το αριστερό του χέρι από τον αγκώνα και κάτω.

Τη λύση στο πρόβλημά του έδωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων εξειδικευμένων στη ρομποτική, οι οποίοι όχι απλώς του τοποθέτησαν ένα βιονικό χέρι που κάνει διάφορες μηχανικές κινήσεις αλλά το πρωτότυπο βιονικό χέρι που παρέχει την αίσθηση της αφής σε όποιον τοποθετηθεί.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα άτομο το οποίο έχει υποστεί ακρωτηριασμό μπορεί και αισθάνεται την ίδια στιγμή ό,τι αγγίζει. Και αυτό οφείλεται στην ειδική κατασκευή του ηλεκτρονικού προσθετικού μέλους» εξηγεί ο καθηγητής Σιλβέστρο Μισέρα από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης και την Ανώτατη Σχολή της Αγίας Αννας στην Πίζα της Ιταλίας.

Οπως σπεύδουν να διευκρινίσουν οι ειδικοί, ο πυρήνας της επιστημονικής ανακάλυψης δεν ήταν το βιονικό χέρι αλλά τα ηλεκτρονικά μέρη και το λογισμικό, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους ειδικούς αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι σε τρία δάκτυλα του τεχνητού χεριού να διαβιβάζουν της αίσθηση της αφής στον εγκέφαλο.

Η επέμβαση για την τοποθέτηση του πρωτοποριακού χεριού έγινε στη Ρώμη. Στο πλαίσιο του χειρουργείου, οι γιατροί συνέδεσαν με τέσσερα ηλεκτρόδια τα νεύρα του βραχίονα του Ντένις, τα οποία ακολούθως συνέδεσαν με τους αισθητήρες που βρίσκονταν στις άκρες των τριών δακτύλων του βιονικού χεριού (γράφημα) και έτσι του επέτρεψαν να ανακτήσει την αίσθηση της αφής.

Μερικούς μήνες αργότερα ο Ντένις θα υποβληθεί και σε δεύτερο χειρουργείο, ώστε να του αφαιρεθούν τα ηλεκτρόδια. «Τη μεγαλύτερη διαφορά την αισθάνθηκα όταν στο πλαίσιο του πειράματος οι ειδικοί μού ζήτησαν να αγγίξω κάτι και να το περιγράψω, χωρίς όμως να το έχω δει. Μπορούσα ύστερα από εννέα χρόνια, επιτέλους, να αγγίξω κάτι και να καταλάβω αν κάτι είναι τετράγωνο ή στρογγυλό, μαλακό ή σκληρό…» λέει με συγκίνηση ο ίδιος.

ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ… Το σούπερ λειτουργικό ψηφιακό χέρι έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τόσο που δεν είναι καν ανακοινώσιμο από τους επιστήμονες και η τοποθέτησή του στον Ντένις είναι δοκιμαστική. Πάντως, όπως δηλώνει ο ίδιος, «πολύ ευχαρίστως θα άλλαζα το πλαστικό μου χέρι με το ψηφιακό, εάν οι επιστήμονες αποφάσιζαν να μου το κάνουν δώρο».