Με ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκαν οι κορυφαίες στιγμές της ρωσικής Ιστορίας, οι διοργανωτές άνοιξαν την αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Σε έναν μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων και ήχων οι Ρώσοι πρόβαλαν την κουλτούρα και την Ιστορία τους, με εικόνες από τον Πέτρο τον Μέγα έως τη ρωσική επανάσταση, το κλασικό έργο «Πόλεμος και ειρήνη» του Τολστόι, την περίφημη «Λίμνη των κύκνων», αλλά και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ (ντεμπούτο σε μεγάλες διοργανώσεις), έχει βάλει ως μεγάλο στοίχημα αυτούς τους Αγώνες, θέλοντας να διαφημίσει το πρόσωπο της Ρωσίας.

Είναι άλλωστε το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός για τη χώρα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Ξεχώρισε το γεγονός ότι ο βωμός που φιλοξενεί την ολυμπιακή φλόγα ήταν εκτός του σταδίου και την άναψαν από κοινού δύο μορφές των χειμερινών σπορ στη Ρωσία που μετρούν συνολικά έξι χρυσά ολυμπιακά μετάλλια: η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Ιρίνα Ρόντνινα και ο παίκτης του χόκεϊ στον πάγο Βλαντισλάβ Τρέτιακ.

Νωρίτερα την ολυμπιακή δάδα είχαν μεταφέρει κορυφαίες μορφές του ρωσικού αθλητισμού: η τενίστρια Μαρία Σαράποβα, η Τσαρίνα των Αιθέρων Γέλενα Ισινμπάεβα, ο μεγαλύτερος παλαιστής της ελληνορωμαϊκής πάλης στην Ιστορία Αλεξάντερ Καρέλιν, αλλά και η φημολογούμενη ως επίσημη αγαπημένη του Πούτιν Αλίνα Καμπάεβα, από τις κορυφαίες αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής.

Ετσι ολοκληρώθηκε μια λαμπρή τελετή έναρξης που είχε αρχίσει με την 11χρονη Λούμποφ (το όνομά της σημαίνει αγάπη) η οποία ήταν η γλυκιά ξεναγός και ταξίδεψε «πετώντας» πάνω από το στάδιο και παράλληλα πάνω από εννέα διαφορετικά τοπία της ρωσικής φύσης απεικονίζοντας ολόκληρη τη χώρα.

Εναν πρωτότυπο τρόπο για να απεικονίσουν το ολυμπιακό έμβλημα επέλεξαν οι Ρώσοι με πέντε νιφάδες χιονιού να μεταμορφώνονται σε ολυμπιακούς κύκλους, έστω και αν ο… δαίμων της τεχνολογίας έκανε την εμφάνισή του και η πέμπτη νιφάδα δεν άναψε ποτέ!

Πάνω από 3.000 άνθρωποι (από 5 έως 67 ετών) συμμετείχαν στην τελετή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 6.000 κοστούμια, αλλά και 3.500 πυροτεχνήματα.

Την παρέλαση των αθλητών (που για πρώτη φορά στην Ιστορία γενικότερα των Ολυμπιακών Αγώνων βγήκαν μέσα από καταπακτή) άνοιξε παραδοσιακά η χώρα μας με την 24χρονη Παναγιώτα Τσακίρη, στην τρίτη της διοργάνωση, να είναι σημαιοφόρος και να διαδέχεται σε αυτή τη θέση τον πατέρα της Θανάση (!) που ήταν σημαιοφόρος πριν από τέσσερα χρόνια στο Βανκούβερ.

Την παρέλαση των 88 χωρών στο στάδιο «Φιστ» (την οποία παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας) ολοκλήρωσε μέσα σε αποθέωση η αποστολή της Ρωσίας.