Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Mεσανατολικό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ-Μάλκι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στην προώθηση της παλαιστινιακής υπόθεσης και στην ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί διαδοχικά την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Βαγγέλη Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην έδρα της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, ο Ριάντ Αλ-Μάλκι σημείωσε τη σημασία που αποδίδει η παλαιστινιακή πλευρά στην συγκρότηση κοινής διυπουργικής επιτροπής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

«Η πολιτική υποστήριξη της Αθήνας στην παλαιστινιακή υπόθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική» τόνισε.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ κάθε άλλο παρά συνιστούν εμπόδιο για τη σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ακόμη και η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ με την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και δεν βλέπει το λόγο για να σταματήσει στο βαθμό που δεν στρέφεται εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο Ριάντ Αλ-Μάλκι αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη της συνεργασίας όλων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου αναφορικά με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής, ιδιαίτερα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η ανατολική Μεσόγειος κρύβει έναν θησαυρό και αυτός μπορεί να ωφελήσει όλες τις χώρες της περιοχής» τόνισε.

Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε αισιόδοξος για την νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Θέλουμε να στεφθεί με επιτυχία η μεσολαβητική πρωτοβουλία του Τζον Κέρι» τόνισε ο Ριάντ Αλ-Μάλκι για να συμπληρώσει ωστόσο: «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και ρεαλιστές. Η επιτυχία της αποστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα κριθεί από τις προτάσεις που θα διατυπώσει. Αν οι προτάσεις του δεν …καταπίνονται εμείς δεν θα τις καταπιούμε».