Ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ισινγκερ είχε μια μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία: να καλέσει τον Εντουαρντ Σνόουντεν στη βαυαρική πρωτεύουσα όπου θα είναι συγκεντρωμένοι από σήμερα μέχρι την Κυριακή περισσότεροι από 300 πολιτικοί και ειδήμονες σε θέματα ασφαλείας από όλο τον πλανήτη.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορούσε καν να το διανοηθεί ο γερμανός πρώην πρέσβης. Θα προκαλούσε, είπε, «ανήκεστο βλάβη» στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Αντ’ αυτού, λοιπόν, μεταβαίνουν στο Μόναχο δύο αμερικανοί υπουργοί, ο Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Αμυνας Τζακ Χέιγκελ, προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα που προκάλεσαν οι παρακολουθήσεις της ΝSA. Ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, που θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα τη Διάσκεψη του Μονάχου, δεν θα χάσει την ευκαιρία να στιγματίσει την πρακτική της NSA, η οποία παρακολουθούσε και το κινητό της γερμανίδας καγκελαρίου.

Στην ατζέντα της φετινής διάσκεψης είναι επίσης η κρίση στη Συρία, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι διοργανωτές αφήνουν μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στο Μόναχο πρωταγωνιστές από τις διαπραγματεύσεις για τη Συρία στη Γενεύη, αλλά και ο Βιτάλι Κλίτσκο, κεντρικό πρόσωπο της εξέγερσης στην Ουκρανία.  

Ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ θεωρεί σημαντική επιτυχία το πάνελ για τα Βαλκάνια με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και του Κοσόβου Θάσιμ Τάτσι. Ο πρόεδρος της Διάσκεψης θα ήθελε στο Μόναχο και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να συμπληρωθεί το πάνελ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Αλλά η προσπάθεια ναυάγησε και ελληνική συμμετοχή δεν υπάρχει. «Λυπάμαι, αλλά στη βολιδοσκόπηση που κάναμε στην Αθήνα δεν συναντήσαμε ιδιαίτερη ανταπόκριση» είπε ο Ισινγκερ στα «ΝΕΑ».

Στο Μόναχο πάντως θα βρεθούν το επόμενο διήμερο 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και πρόεδροι διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο Ισινγκερ μιλάει για «πραγματικό τσουνάμι συμμετοχής» στη φετινή, 50ή κατά σειράν, Διάσκεψη του Μονάχου.