Με ένα ηχηρό διπλό «όχι» στα σενάρια για πρόωρες εθνικές κάλπες και για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε χθες να ξεδιαλύνει το πολιτικό τοπίο και να καθορίσει την προεκλογική ατζέντα, καθ’ οδόν προς τη διπλή εκλογική δοκιμασία του Μαΐου (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές).

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε παράλληλα τον οδικό χάρτη που έχει χαράξει η κυβέρνηση έως το τέλος Μαΐου, με κατάληξη την έξοδο από το Μνημόνιο, ενώ -κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση –φρόντισε να διαμηνύσει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει το 2015 νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΟΜΙΛΙΑ. Η χθεσινή συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ –από την οποία έλειψαν τα παρατράγουδα, παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί, καθώς δεν υπήρξαν τοποθετήσεις από την πλευρά των βουλευτών –αποτέλεσε ουσιαστικά την αφετηρία μιας πολύμηνης προεκλογικής εκστρατείας που θα διεξαχθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο σκηνικό.

Ο κ. Σαμαράς, μέσα από τη σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατέστησε σαφές ότι επενδύει στη διαμόρφωση ενός νέου διπολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην προσωπική μάχη του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος είναι προφανής: στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι η μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει πολιτικούς πόντους στη ΝΔ και να συσπειρώσει γύρω της ψηφοφόρους με διαφορετική αφετηρία, οι οποίοι δεν επιθυμούν πειραματισμούς σχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, Παράλληλα, εκτιμούν ότι η υπεροπλία του κ. Σαμαρά απέναντι στον κ. Τσίπρα θα διευρυνθεί όσο πλησιάζουν οι κάλπες και θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και το αποτέλεσμα.

Στη βάση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε χθες αποκλειστικός στόχος του Πρωθυπουργού, ο οποίος έσπευσε να κλείσει δύο θέματα που έτειναν να κυριαρχήσουν στην πολιτική συζήτηση και αποσυντόνιζαν τόσο τη ΝΔ όσο και τον κυβερνητικό συνασπισμό:

Πρώτον, με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο, μεταθέτοντας τον ορίζοντα για τις εθνικές κάλπες στο τέλος της τετραετίας. «Για εκλογές εμείς πηγαίνουμε το 2016, τους αρέσει, δεν τους αρέσει!» τόνισε με έμφαση. Η ακύρωση των εκλογικών σεναρίων κρίνεται ζωτικής σημασίας καθώς οι μετρήσεις που έφθαναν στο Μέγαρο Μαξίμου έδειχναν ότι η προοπτική της τριπλής κάλπης τον Μάιο όχι μόνο δεν ενίσχυαν αλλά αποδυνάμωναν περισσότερο τη ΝΔ, αφού η κοινή γνώμη ερμήνευε τις πρόωρες εθνικές κάλπες ως «παράδοση εξουσίας».

Δεύτερον, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ –ενδεχόμενο που αναδείκνυαν την τελευταία περίοδο και στελέχη της ΝΔ, προκαλώντας σύγχυση στη βάση του κόμματος. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημάνθηκε, εξάλλου, ότι η σχετική συζήτηση επί της ουσίας ενισχύει τον κ. Τσίπρα και μπορεί να εξελιχθεί σε τορπίλη γενικότερα για τη στρατηγική της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με όσους συστηματικά, κατ’ επάγγελμα, υπονομεύουν την πρόοδο της χώρας;» διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, με αποδέκτες του μηνύματος και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 2015. Το διπλό «όχι» του Πρωθυπουργού, μάλιστα, συνδυάστηκε και με μία αναφορά στην προεδρική εκλογή του 2015, πάνω στην οποία θα οικοδομήσει μια νέα στρατηγική η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, καθώς αμφισβητεί το περιθώριο ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπέμποντας σε μια πρόσφατη επισήμανση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επηρεάζεται ούτε εξαρτάται από τις μεθοδεύσεις τηςς Κουμουνδούρου. Το μήνυμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιβάλει προσφυγή σε εθνικές εκλογές, αρνούμενος να συναινέσει στην εκλογή του διαδόχου του κ. Παπούλια.