Η καρδιακή ανεπάρκεια ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αναφέρει η «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

Επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 596 εθελοντών που διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια την περίοδο 1979-1990 ή την περίοδο 1991-2002, και συνέκριναν τα κρούσματα καρκίνου με εκείνα μιας αντίστοιχης ομάδας εθελοντών δίχως ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ 1979 και 1990 είχαν κατά 48% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου, ενώ όσοι την είχαν εμφανίσει μεταξύ 1991 και 2002 είχαν κατά 86% υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Βερονίκ Λ. Ρότζερς, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Ιατρικής στην Κλινική, εκτιμούν ότι αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στις αυξήσεις αυτές.

Είναι πιθανό, γράφουν, να παίζουν ρόλο ανεπιθύμητες ενέργειες των καρδιαγγειακών φαρμάκων ή το στρες από την καρδιακή ανεπάρκεια καθ’ εαυτή. Μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο βιολογικοί μηχανισμοί που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η φλεγμονή.

«Ανακαλύψαμε πως οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια όχι μόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά η εμφάνιση του καρκίνου αυξάνει τη θνησιμότητα μεταξύ τους», δήλωσε η δρ Ρότζερς.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει το τσεκ απ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στους ασθενείς αυτούς. Επιπλέον, καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθείται συνολικά η υγεία τους και όχι μεμονωμένα το καρδιολογικό πρόβλημα».