Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνιστά μια επαναστατική καινοτομία στην υγεία και αποτελεί, επίσης, προπομπό θεαματικών εξελίξεων στην ιατρική περίθαλψη κατά το προσεχές μέλλον.

Πέραν τούτου, η επιστημονική έρευνα έχει δείξει διεθνώς ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αποτροπή βαρείας νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η διαπραγμάτευση από τις δημόσιες Αρχές για την επίτευξη ανεκτών τιμών για το εμβόλιο μπορεί να διαμορφώσει μια θετική σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας, πράγμα το οποίο προκρίνει αυτήν την επιλογή ως μια αποδοτική επένδυση στην υγεία του γυναικείου πληθυσμού.

Παρά ταύτα, η κάλυψη του πληθυσμού – στόχου (γυναίκες 12-26 ετών) μόλις υπερβαίνει το 30% έναντι 70% άλλων ευρωπαϊκών χωρών και είναι εξαιρετικά μικρό για τον πυρήνα του πληθυσμού – στόχου (12-14 ετών), διαπίστωση η οποία καταδεικνύει την περιορισμένη εμβέλεια των μέτρων πρόληψης.

Παρά το γεγονός ότι οι ίδιες σχετικές τιμές για τους χρήστες (ποσοστό συμμετοχής στο κόστος) είναι μηδενικές για όλες τις ηλικίες, εντούτοις το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει δραματικά χαμηλό, φαινόμενο για το οποίο ενοχοποιείται η κουλτούρα (στα ζητήματα αυτά) της οικογένειας και η απουσία συγκροτημένης παρέμβασης των μηχανισμών δημόσιας υγείας.

Εν κατακλείδι, η καινοτομία αυτή οφείλει να ενσωματωθεί στη συνήθη πρακτική των μέσων πρόληψης με την κινητοποίηση των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, την ενθάρρυνση των νοικοκυριών για την προαγωγή της υγείας των νέων γυναικών, αλλά κυρίως με την «εξωστρεφή» πολιτική της δημόσιας υγείας.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος είναι καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας