Μήνυμα στην τρόικα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανοίξει επισήμως τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον προσεχή Απρίλιο, στέλνει η κυβέρνηση, με φόντο τις αρνητικές δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν και κύκλων του ΔΝΤ που μεταθέτουν την εξέταση του ζητήματος.

Στη γραμμή αυτή θα κινηθεί η κυβέρνηση, ακόμη και σε ηχηρούς τόνους, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ εξακολουθεί να αναζητείται η χρυσή τομή τόσο με την τρόικα όσο και με τους αρμόδιους υπουργούς για τις αλλαγές, ιδίως στην αγορά τροφίμων και φαρμάκων, που εισηγείται και ο ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή έως τα μέσα Φεβρουαρίου, το οποίο θα καλύπτει σε συντριπτικό ποσοστό τις 329 αλλαγές της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Για τα «αγκάθια» του σχεδίου δε, θα επιδιώξει μια συμφωνία με την τρόικα για εξισορροπιστικές λύσεις, όπως για παράδειγμα την παρουσία φαρμακοποιού σε σουπερμάρκετ και πολυκαταστήματα που θα μπορούν να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Παράλληλα, για τις επίμαχες αλλαγές θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και τις Κοινοβευλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

Σχέδιο «πυρόσβεσης»

Το Μέγαρου Μαξίμου επικεντρώνεται και στις τριβές που καταγράφονται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς εκφράζεται ανησυχία ότι ακόμη και μια σχέση καχυποψίας ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κυβερνητική θέση την ώρα μιας σκληρής μάχης με την τρόικα.