Προβληματισμός επικρατεί τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτον για την επαναφορά του ζητήματος της εγχώριας τρομοκρατίας στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Πάντως, παρότι η σχετική απορία για το πώς επέτρεψαν οι ελληνικές Αρχές στον Ξηρό να πάρει άδεια εκφράστηκε από τον ίδιο τον Τζον Κέρι στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αμφότερες οι πλευρές επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το ζήτημα.

Εξάλλου, η ενόχληση των Αμερικανών είχε εκφραστεί επισήμως από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο λίγες ώρες μετά την απόδραση του ισοβίτη είχε καλέσει τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή του. Την ίδια προτροπή εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προς τον έλληνα ομόλογό του, ο οποίος επιχειρηματολόγησε ότι επρόκειτο για τη «λανθασμένη εφαρμογή ενός κακού νόμου σε μια κακή στιγμή».

Πάντως, ενδεικτικό του ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «σηκώσει» παραπάνω το θέμα, τουλάχιστον δημοσίως, είναι το γεγονός ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας ήταν ένα από τα τελευταία θέματα που συζήτησαν την περασμένη Παρασκευή Κέρι και Βενιζέλος ενώ ο σχετικός διάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κράτησε πάνω από μερικά λεπτά. Επισήμως, οι δύο πλευρές δήλωσαν προς τα έξω ότι συνεχίζουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η οικονομία ήταν το βασικό θέμα για το οποίο ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε ενδελεχώς τόσο τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας όσο και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, καθώς και τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας, πρόσωπο με ισχυρές διασυνδέσεις και προσωπικό φίλο του Λιου.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο Τζακ Λιου έδειξε κατανόηση στη θέση της ελληνικής πλευράς ότι δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει διαπληκτισθεί δημοσίως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συνταγή της λιτότητας στην ευρωζώνη, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία αν δεν συνδυαστεί με μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Διαφωνία που εξακολουθεί να υπάρχει, όπως φάνηκε από την αμερικανική πλευρά, η οποία κλίνει σε πολιτικές που στην Ευρώπη θεωρούνται σοσιαλδημοκρατικές.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Στο ζήτημα του χρέους, ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της επιβεβαίωσης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του με βάση την αναδιάρθρωση που έχει επιτευχθεί και το μέγεθός του σε όρους καθαράς παρούσας αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε και τις σχετικές απόψεις που έχει εκφράσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και υπογράμμισε στον αμερικανό ομόλογό του ότι αν το χρέος προεξοφληθεί τώρα, το μέγεθός του θα είναι μικρότερο από το χρέος άλλων χωρών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε μάλιστα και σχετικό non paper στον Τζακ Λιου, από τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή και την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΔΝΤ υπέρ της ελληνικής περίπτωσης.