Εναν… αϊτό στα χιόνια καθαροδευτεριά-τικα πρότειναν οι ξενοδόχοι, ελπίζοντας ότι αν κλείσουν για μία Λευκή

Εβδομάδα τα σχολεία θα επωφελούνταν και οι ίδιοι. Η κυβέρνηση αρχικά έδειξε να το σκέφτεται θετικά, αλλά στην πορεία βγήκαν προβλήματα. Κάτι οι γονείς που δεν θα είχαν άδειες, κάτι η γκρίνια ότι λεφτά δεν υπάρχουν, τελικά

το «σπρινγκ μπρέικ» αναβλήθηκε.

Οι διακοπές

Το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι και τα παραδείγ-ματα από το εξωτερικό

Κι άλλες διακοπές στα σχολεία; Αυτή ήταν η πρώτη ένσταση. Στην Ελλάδα τα σχολεία έχουν διακοπές από 2 εβδομάδες Χριστούγεννα – Πάσχα και 12 το καλοκαίρι, σύνολο 16! Τι γίνεται έξω; Αυστρία 14 εβδομάδες, Δανία 11, Φινλανδία και Σουηδία 15, Γαλλία 16-17, Ιταλία 16, Πορτογαλία 14 και κάτι, Ισπανία πάνω απο 15 εβδομάδες. Ομως στις περισσότερες από αυτές τις χώρες προβλέπονται πράγματι ολιγοήμερες διακοπές στα τέλη του χειμώνα – αρχές άνοιξης. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που τα σχολεία κλείνουν στις βόρειες χώρες, ο Μάρτιος προτιμάται στις νοτιότερες. Και καμιά χώρα δεν δίνει «σερί» 12 εβδομάδων το καλοκαίρι. Αρα επιβεβαιώνεται: Μακρύ ελληνικό καλοκαίρι!

Η διαδικτυακή καζούρα

Ψωμί, Παιδεία, Σκι στην Ελβετία

Τέτοια πρόταση, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μη συγκεντρώσει και την απαραίτητη καζούρα στο Ιντερνετ. «Αυτή η ιδέα με τη Λευκή Εβδομάδα είναι πολύ καλή. Θέλει ο εργάτης να πάρει την οικογένεια να πάει Αλπεις για σκι αλλά έχουν σχολείο τα παιδιά», ήταν ένα σαρκαστικό σχόλιο στο twitter. Αλλοι έλεγαν πως οι μίνι διακοπές θα βλάψουν την εκπαίδευση «Είναι Γενάρης, δεν ξέρουμε πώς θα εξεταστούν οι μαθητές της Α’ Λυκείου και βρήκαμε να ζηλέψουμε απ’ την Ευρώπη τη Λευκή Εβδομάδα». Δεν έλειψαν και οι επίκαιρες αναφορές: «Να δεις που είναι πρόταση του Μικέ (Λιάπη) για να νοικιάσει το σπίτι στο Καρπενήσι!» έγραψε κάποιος.

Πυρά από δασκάλους και γονείς

«Δεν λείπει ο χρόνος, το χρήμα λείπει»

Αλλά ούτε οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς καλοείδαν αυτή την πρόταση. Η ΟΛΜΕ και οι δάσκαλοι ξεκίνησαν τα ομαδικά πυρά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει το χατίρι των ξενοδόχων, αδιαφορώντας για την πραγματική κατάσταση στα σχολεία, όπου αρκετά παιδιά δεν έχουν να φάνε, άλλα κρυώνουν χωρίς πετρέλαιο, ενώ πολλοί γονείς είναι άνεργοι κι όσοι δεν είναι πώς να ζητήσουν άδεια; «Δεν μας λείπει ο χρόνος, το χρήμα λείπει», έλεγαν. Παρατηρούσαν επίσης ότι δεν μπορεί να απειλείται κάθε εκπαιδευτική κινητοποίηση με σκληρές αναπληρώσεις κι από την άλλη να θεσπίζονται νέες αργίες, χωρίς μάλιστα να προβλεφθεί και μια παιδαγωγική δραστηριότητα.

Το μπαλάκι

Πονοκέφαλος στα υπουργεία

Και μέσα στον κουρνιαχτό, βρέθηκαν δύο υπουργεία να αναζητούν λύση. Γιατί η Λευκή Εβδομάδα ίσως να έκανε καλό στον τουρισμό, αλλά στα σχολεία; Ποιος θα κρατούσε τα παιδιά αν οι γονείς δεν έπαιρναν άδεια; Και αν δεν εντάσσονταν τα Δημοτικά, τι θα έκαναν

οι οικογένειες με δύο παιδιά σε διαφορετικές βαθμίδες; Δεν θα έπρεπε να προβλεφθεί και μία εκπαιδευτική δραστηριότητα, π.χ. μια έκθεση για τον αετό στα χιόνια; Αλλα όσοι δεν πήγαιναν διακοπές τι θα έγραφαν; Πονοκέφαλος. Οπότε η Ολγα Κεφαλογιάννη έριξε το μπαλάκι στην Παιδεία, αλλά ο Κων. Αρβανιτόπουλος (φωτογραφία) αρνήθηκε να παίξει. Κάπως έτσι η καλούμπα του (χιονισμένου) αετού μπλέχτηκε…