Φυσικά, η επίπτωση της κρίσης στις σπουδές είναι καταλυτική. Η Ελλάδα διαθέτει τους περισσότερους νέους στην Ευρώπη που δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά το Λύκειο για οικονομικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, το 42% των νέων έως 24 ετών στη χώρα μας δεν συνεχίζει τις σπουδές του γιατί δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης. Αλλωστε μόλις το 1% των φοιτητών στην Ελλάδα εισπράττει κάποιου είδους επίδομα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο γιατί το 68% του συνόλου των ελλήνων φοιτητών ζει στο πατρικό σπίτι, όταν ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών της έρευνας είναι 38%.
Μετά την Ελλάδα, οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων που αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών είναι η Ιταλία (39%), η Πορτογαλία (38%) και η... Βρετανία (34%).
Σε οικονομικά προβλήματα οφείλεται προφανώς και η απάντηση που δίνουν οι νέοι σε άλλη ερώτηση της έρευνας, ότι δεν έχουν χρόνο για σπουδές επειδή πρέπει να δουλέψουν. Εδώ η Ελλάδα έχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό με 23%, πίσω από τους Πορτογάλους (31%) και τους Ισπανούς (27%).
Σχετικό πάντως με όλα τα παραπάνω είναι και ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά «αιωνίων φοιτητών». Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2004 ποσοστό 35% νέων Ελλήνων είχε εγγραφεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, τρία χρόνια αργότερα, το 2007, αποφοίτησε μόλις το 18%.
Σ' όλα τα παραπάνω προσθέστε και το γεγονός ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό της εργατικής δύναμης στον ιδιωτικό τομέα απασχολείται σε μικρές επιχειρήσεις (73%).
Ακριβώς επειδή οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να επικοινωνήσουν πως διαθέτουν κάποια ανοικτή θέση, αντιμετωπίζουν και τις λιγότερες πιθανότητες να βρουν τους κατάλληλους εργαζόμενους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από