Φυσικά, η επίπτωση της κρίσης στις σπουδές είναι καταλυτική. Η Ελλάδα διαθέτει τους περισσότερους νέους στην Ευρώπη που δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά το Λύκειο για οικονομικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, το 42% των νέων έως 24 ετών στη χώρα μας δεν συνεχίζει τις σπουδές του γιατί δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης. Αλλωστε μόλις το 1% των φοιτητών στην Ελλάδα εισπράττει κάποιου είδους επίδομα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο γιατί το 68% του συνόλου των ελλήνων φοιτητών ζει στο πατρικό σπίτι, όταν ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών της έρευνας είναι 38%.

Μετά την Ελλάδα, οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων που αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών είναι η Ιταλία (39%), η Πορτογαλία (38%) και η… Βρετανία (34%).

Σε οικονομικά προβλήματα οφείλεται προφανώς και η απάντηση που δίνουν οι νέοι σε άλλη ερώτηση της έρευνας, ότι δεν έχουν χρόνο για σπουδές επειδή πρέπει να δουλέψουν. Εδώ η Ελλάδα έχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό με 23%, πίσω από τους Πορτογάλους (31%) και τους Ισπανούς (27%).

Σχετικό πάντως με όλα τα παραπάνω είναι και ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά «αιωνίων φοιτητών». Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2004 ποσοστό 35% νέων Ελλήνων είχε εγγραφεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, τρία χρόνια αργότερα, το 2007, αποφοίτησε μόλις το 18%.

Σ’ όλα τα παραπάνω προσθέστε και το γεγονός ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό της εργατικής δύναμης στον ιδιωτικό τομέα απασχολείται σε μικρές επιχειρήσεις (73%).

Ακριβώς επειδή οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να επικοινωνήσουν πως διαθέτουν κάποια ανοικτή θέση, αντιμετωπίζουν και τις λιγότερες πιθανότητες να βρουν τους κατάλληλους εργαζόμενους.