Κοντά στα 950 εκατ. ευρώ υπολογίζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα διαμορφωθεί τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2013. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της προεκλογικά περίπου 660 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής πολιτικής, υπό την προϋπόθεση ότι το πλεόνασμα αυτό θα πιστοποιηθεί από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το Μνημόνιο, καθώς εκεί αναφέρεται ότι σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, το 70% της υπέρβασης θα μπορεί να διατίθεται για μέτρα κοινωνικής πολιτικής και το υπόλοιπο 30% θα πηγαίνει σε διαγραφή του χρέους.

Οι εκτιμήσεις –παρότι όχι οριστικές ακόμη –βασίζονται στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στα 691 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα έσοδα βρίσκονται κοντά στον στόχο και οι δαπάνες είναι μειωμένες.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2002.Είναι η πρώτη φορά από το 2002 που επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το αποτέλεσμα επιτρέπει την εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης (μαζί με τις ΔΕΚΟ) 812 εκατ. ευρώ είναι εφικτός, ενώ μπορεί και να ξεπεραστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν τα έσοδα 570 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν έχουν εισρεύσει ακόμη, καθώς και το αναμενόμενο μέρισμα από τις μετοχές της Τραπέζης της Ελλάδος που εκτιμάται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα προέβλεπε μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα για φέτος. Επομένως το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί θα αποτελεί υπέρβαση και θα μπορέσει να μοιραστεί σε ποσοστό 70%.

Το 2014, ωστόσο, ο στόχος του προγράμματος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ, οπότε δύσκολα θα υπάρχει δυνατότητα νέας υπέρβασης.

Εν τω μεταξύ, 29 Ιανουαρίου αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τον ρόλο της τρόικας, υπό τον αυστριακό Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή

Οτμας Κάρας και τον γάλλο Σοσιαλιστή Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ. Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη λήξη των Μνημονίων η τρόικα θα εξαφανιστεί, ενώ ο Ολι Ρεν τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου της τρόικας στις χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μνημόνιο.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπεραμύνθηκε της αρχικής άρνησης της ΕΚΤ να γίνει κούρεμα, καθώς υπήρχε ο φόβος να διαδοθεί η κρίση σε όλη την ευρωζώνη, όπως συνέβη με την Ταϊλάνδη στην Ασία. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο Ολι Ρεν, ο οποίος υπεράσπισε και τις πολιτικές του Μνημονίου για μειώσεις μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οσο για το σήμερα, είπε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να καταστεί βιώσιμο το χρέος, προοδευτικά και με σταδιακά βήματα.