Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας προηγείται του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος για πρώτη φορά από την ήττα του στις εκλογές του 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα El Pais.

Η ανατροπή του σκηνικού συνδέεται με την αντίθεση των Ισπανών -ποσοστό 80% στην ίδια δημοσκόπηση- στην πρόθεση της συντηρητικής κυβέρνησης να γκρεμίσει τη νομοθεσία Θαπατέρο για τις αμβλώσεις επαναφέροντας το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.

Ποσοστό 33,5% των ψηφοφόρων υποστηρίζει τους Σοσιαλιστές έναντι ποσοστού 32%, που υποστηρίζει το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της El Pais έναν χρόνο πριν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2011, αλλά έκτοτε η δημοτικότητά του πέφτει εν μέσω των υψηλών ποσοστών ανεργίας στη χώρα και των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η El Pais συνδέει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης με τα κυβερνητικά σχέδια για την υιοθέτηση αυστηρότερων νόμων για τις αμβλώσεις στη χώρα, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται, σύμφωνα με το ίδιο γκάλοπ, περίπου το 80% των Ισπανών.

Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει νόμιμη την άμβλωση μόνον στην περίπτωση βιασμού ή στις περιπτώσεις που διατρέχει κίνδυνο η ζωή της γυναίκας που κυοφορεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από