Την πιο σκληρή στάση από όλα τα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρατά ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν (φωτογραφία). Αφού απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τη χώρα μας να ολοκληρώσει τη δύσκολη πολιτική λιτότητας και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας το οποίο έχει προκαλέσει η ίδια, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην εφημερίδα «Μπιλντ».

Η στάση του Βάιντμαν είναι εμφανώς πιο αυστηρή από αυτή του ίδιου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος σε ξεχωριστές του δηλώσεις κάλεσε την Αθήνα να κάνει ακόμη περισσότερα, αλλά παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο σε κάποιους τομείς.

Μια νέα αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, ήταν το σχόλιο του Βάιντμαν στη μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα «Μπιλντ». Η βοήθεια που παρέχεται από τους δανειστές θα συμβάλλει στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, αλλά τα δανεικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βάιντμαν στη ίδια συνέντευξη.

Ο Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του, σε προδημοσίευση συνέντευξης στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» το οποίο κυκλοφορεί σήμερα, παραδέχτηκε ότι οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη υπομονή στο θέμα του ελληνικού ζητήματος και κάλεσε την κυβέρνηση στην Αθήνα να συνεχίσει τις προσπάθειες, αναφέροντας ότι «η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Ο Ντράγκι χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία που του προσέφερε το γερμανικό περιοδικό για να υπερασπιστεί την πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί σήμερα η ΕΚΤ και η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα πολιτικών και τραπεζιτών στη Γερμανία. Είναι ενδεικτικό ότι την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν την είχε ψηφίσει ο Βάιντμαν σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, μπορεί η κρίση στην ευρωζώνη να μην έχει ακόμη ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλές θετικές ενδείξεις, «δείχνοντας» προς την ανάκαμψη που συντελείται σήμερα σε αρκετές χώρες του ευρώ.

Ο Βάιντμαν από την πλευρά του υιοθέτησε έναν σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο, αφού παραδέχτηκε στην «Μπιλντ» ότι οι αγορές έχουν ηρεμήσει μεν προς το παρόν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κρίση μπορεί εύκολα να φουντώσει ξανά εάν οι χώρες της ΕΕ εγκαταλείψουν την πολιτική λιτότητας. Εκανε μάλιστα λόγο για «παραπλανητική ασφάλεια» που επικρατεί σήμερα στις αγορές.